Коментарі
Перегляди: 2527
30 грудня 2017

Головний критерій успішності політика – наскільки його дії збігаються з реформуванням країни

«Під ялинку» «Главком» традиційно опитав провідних політичних експертів про їхні враження від року, що минає, та очікувань від 2018-го. В цілому, кожному з них було назвати і явного політичного переможця цього року. Якщо в минулі роки інтригу своєю появою в українському політикумі спровокував емоційний та несистемний Михайло Саакашвілі, то тепер його називають здебільшого серед розчарувань. А беззаперечна перемога цього року – отримання довгоочікуваного безвізу – трапилась на тлі досить млявої та невиразної внутрішньополітичної ситуації.

Експертам було запропоновано визначити лідерів/антилідерів року за наступними номінаціями:

  1. Найуспішніший політик року.
  2. Найбільший провал (Лузер року)
  3. Найбільш перспективний політик (Прорив року)
  4. Подія року.
  5. Найбільше очікування від наступного року.    

    Публікуємо відповіді на ці запитання Олексія Гараня, професора НаУКМА, наукового директора фонду «Демократичні ініціативи».


    Найуспішніший політик

    Для мене головний критерій успішності політика – наскільки його дії збігаються з реформуванням країни. З одного боку, є опозиція, яка часто справедливо критикує владу, але не пропонує конструктивних альтернатив і займається критикою заради критики і рейтингів. З боку влади ми бачимо певні реформаторські речі, але це непослідовно та зигзагоподібно.


    Лузер року

    Саакашвілі. Людина показала, наскільки вона може бути деструктивною силою. Він повністю перекреслив ті позитивні спогади, що були пов’язані з його реформами в Грузії.


    Прорив року

    Прориву року я не бачу – не з’явилось людини, яка б показала, що діє за європейськими стандартами та досягати мети. А перспективним політиком назву Мустафу Найєма, бо, порівняно з іншими з цієї когорти молодих діячів та громадських активістів, він є найбільш прагматичним в хорошому сенсі слова. Для нього критика влади не є самоціллю, він дійсно хоче знайти вирішення. Проблема для нього буде полягати в тому, аби створити дійсно успішну політичну силу.


    Подія року

    За нашими опитуваннями, населення ставить на перше місце безвіз. Я б додав те, що нарешті повною мірою запрацювала Угода про асоціацію з ЄС. Це – речі, які говорять про наш цивілізаційний вибір.


    Найбільше очікування від наступного року

    Реформування країни: насамперед, боротьба з корупцією та встановлення верховенства права. Без цього ми будемо тупцювати на місці. Ми можемо проводити реформи, які закладають якісь важливі інституційні речі, але якщо у нас не буде боротьби з корупцією та реального верховенства права, ми не будемо рухатись вперед.


    Павло Вуєць
    Повний текст статті  читайте на «Главкомі»

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024