Медіа
Перегляди: 1780
30 грудня 2014

Головним розчаруванням 2014 року стала відсутність реформ після тріумфу Майдану

Головною поразкою 2014 року є відсутність структурних реформ в Україні.

Про це свідчать результати проведеного 15 - 26 грудня експертного опитування фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", які презентував в Укрінформі аналітик Олексій Сидорчук.

"Серед основних поразок року у внутрішній політиці абсолютна більшість експертів назвали відсутність структурних реформ, відсутність реальної боротьби з корупцією, а також адекватної відповіді на анексію Криму", - зазначив він.

Сидорчук додав, що експерти досить суперечливо поставились до здатності очільників української влади провести структурні реформи в 2015 році.

"Частина сказали, що їх однозначно не буде. Але все-таки більшість схиляються до думки, що вони будуть суперечливими та половинчастими", - сказав аналітик фонду.

Він уточнив: серед ключових проблем, які Україна має вирішити наступного року, експерти назвали подолання корупції, а також реформи судової, правоохоронної систем, зміцнення боєздатності українського війська, децентралізацію та адміністративну реформи.

Щодо зовнішньополітичних прогнозів на 2015 рік експерти вважають, що Україна зможе зберегти рівень підтримки від країн Заходу, хоча, якщо Україна не виконуватиме очікувані реформи, то втратить кредит довіри. Також вони вважають неминучим продовження військового протистояння, політичного та економічного тиску з Росією.

Аналізуючи результати експертного опитування, Сидорчук поінформував, що головною подією року, так само, як і населення України, експерти назвали Майдан і Революцію Гідності, а головним політиком - Петра Порошенка. У першій трійці згадали також Арсенія Яценюка і Андрія Садового.

Експерти позитивно оцінили рівень демократії в Україні - вони дали 6 балів за 10-бальною шкалою. В минулому році цей показник був 3,2. І так само стан свободи слова в очах експертів помітно зріс - 6,8 бала порівняно з 4,9 торік.