Медіа
Перегляди: 2920
23 листопада 2012

Головна помилка лідерів Майдану - це вони самі

Соціолог Євген Головаха в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ розповів про соціально-психологічні наслідки помаранчевої революції
  
 

Частина України сьогодні відзначає восьму річницю помаранчевої революції - тривалої масової акції протесту в Києві проти фальсифікацій, в результаті якої президентські вибори виграв Віктор Ющенко. Але тріумф Майдану тривав недовго: з місяця в місяць рейтинг нового президента падав, розчарування українців, як і склоки політиків, наростало, і все це закінчилося безперервним вже два роки реваншем Віктора Януковича. Про психологічні наслідки помаранчевої революції для українців, зростаючу радикалізацію суспільства і можливості нового Майдану в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ розповів відомий соціолог, заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

- Що Майдан дав українському суспільству? Це привід для гордості - або для сорому і розчарування?

- Емоції у людей досі, навіть через вісім років, найрізнобічніші. Перша - це гордість з приводу того, що вони змогли мирно протистояти владі і домогтися того результату, якого прагнули. З іншого боку, є ціла гама негативних почуттів, пов'язана з масовими розчаруваннями і нівельованими наслідками революції. Так що це дуже складний психокомплекс.

На жаль, перебуваючи в такому амбівалентному психологічному стані, люди втратили той драйв, який дозволяє брати активну участь у перетворенні суспільства. Це призводить до спаду їх соціально-політичної активності: у збентежених почуттях дуже складно зайняти раціональну позицію. І в цьому сенсі Майдан несе дуже сумні наслідки: спад активності і радикалізація.

- Цей драйв відновлюється? Скільки часу це може зайняти?

- Звичайно, відновлюється. У цьому світі немає нічого незворотного. Як показує досвід, це дуже тривалий процес. Ми протягом п'яти років, з 2005 по 2010 рік, проводили одне цікаве соціологічне дослідження: запитували у людей, як вони ставляться до лідерів помаранчевої революції. Пропонувалося чотири варіанти відповіді: підтримував в 2004 році і підтримую зараз; підтримував тоді і не підтримую зараз; не підтримував і не підтримую; та найсмішніший: не підтримував тоді і підтримую зараз. Так ось, в 2005 році, через рік після революції, була маса людей, які вибрали перший варіант відповіді. У 2007 році кардинально збільшилась кількість респондентів, які підтримували лідерів під час майдану, але тепер не підтримують. Але найцікавіше не в цьому. До 2010-го року дуже зросла частка тих, хто вибирав відповідь "не підтримував і не підтримую". Насправді такого чисто статистично бути не могло. Просто люди або приховували своє колишнє ставлення до Майдану, або самі повірили, що ніколи його не підтримували. Дуже цікавий феномен, приголомшлива динаміка.

- Лідер майдану Ющенко - в політичному небутті, Тимошенко і Луценко - у в'язниці. Чому у них нічого не вийшло?

- Це наслідки розчарування. Причому вони самі своїми діями і сприяли тому, що людей охопили такі настрої. Це свідчення того, з якою некомпетентністю була імплементована масова енергія.

- Але в чому їх основна помилка?

- У тому, що до влади прийшли саме вони, а не більш компетентні, освічені й безкорисливі люди. Ось і все. Основна помилка - це вони самі.

- Коли і за яких умов можливий новий Майдан?

- Це дуже складне питання. Є маса теоретиків революції, які висловлюють абсолютно протилежні точки зору. Одні стверджують, що масові революції можливі на економічному підйомі, інші - на спаді. По-різному вони трактують і необхідні передумови. Насправді, це дуже загадкова область. Хто б міг подумати, що в Тунісі після самогубства одного дрібного торговця, що розорився (Мохаммед Буазізі на знак протесту проти убозтва та свавілля поліції здійснив акт публічного самоспалення, - ред.), розпочнуться події, які зметуть режим?

Щоб зрозуміти, чи можлива революція в Україні, потрібно відстежувати масові настрої, а вони зараз складні. Люди розчаровані, але їх радикалізація відбувається просто на очах, і це, до речі, одна з передумов... Взагалі, масові настрої - це далеко не головна умова для того, щоб почалися якісь революційні події. Головна умова - фанатичні лідери, яким люди повірять. Поки таких лідерів немає, але ніхто не виключає, що вони з'являться. На тлі нинішніх настроїв новий Майдан може відбутися досить швидко.

Валерия Кондратова
ЛIГАБiзнесIнформ
Информационное агентство
www.liga.net


 

Источник