Головна "безпекова гарантія"

Коментарі
Перегляди: 1374
5 грудня 2023
Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Оригінал - УНІАН

Євросоюз анонсував презентацію гарантій безпеки для України. Проте маємо наполягати, що гарантії безпеки мали б передбачати чіткі зобов’язання гарантів та санкції за невиконання.

Безперечно, цього разу Україна, по-перше, має врахувати всі уроки Будапештського меморандуму: починаючи від самого виду міжнародно-правового документа (меморандум радше констатує наміри, а не є документом прямої дії, як, скажімо, міжнародний договір), і закінчуючи конкретикою в змісті (чітко прописаними обовʼязками гарантів і санкціями за їх невиконання).

По-друге, є сенс відштовхуватися від вже існуючих механізмів міжнародної безпекової і оборонної підтримки України - того ж "Рамштайну". Звісно, поки що це більше добровільне обʼєднання країн-союзниць України, однак воно вже має свої механізми практичної роботи і досвід їх використання. Києву, разом з ключовими союзниками, слід знайти формулу інституціалізації "Рамштайну" - перетворення його в офіційно визнаний, усталений інструмент міжнародної підтримки. Чи буде він існувати як окреме міжнародне обʼєднання, чи його фундамент базуватиметься на окремих двосторонніх безпекових угодах між Україною і кожним з наших ключових союзників - питання практичного діалогу і узгодження позицій з нашими західними партнерами.

" Будь-яке рішення щодо безпекових гарантій Україні, так чи інакше, стає предметом внутрішніх дискусій

Фактом є й те, що в існуванні такого механізму Захід зацікавлений (враховуючи зростаючу регіональну нестабільність і розширення географії гібридних загроз). Тому від збереження цього механізму і перетворення його на інструмент майбутньої європейської й глобальної безпекової архітектури, залежатиме здатність західних держав ефективно і вчасно реагувати на безпекові кризи в різних регіонах. Україна може запропонувати нашим союзникам дієву формулу того, як цього можна досягти.

Ризики політизації переговорного процесу (стосовно договорів про гарантії безпеки) з боку наших західних партнерів, звичайно, існують. Зрештою, наші союзники - демократичні держави, політичне (а за ним і військове) керівництво яких просто не може не зважати на внутрішній порядок денний, на політичну опозицію та на суспільні настрої. Тому будь-яке рішення щодо безпекових гарантій Україні, так чи інакше, стає предметом внутрішніх дискусій. І зрештою має відображати прийнятний баланс між внутрішніми і зовнішніми пріоритетами кожного з наших союзників.

" Паралельно необхідно розбудовувати механізми кооперації в системній протидії гібридним загрозам

Крім того, звісно, маємо враховувати той факт, що і ці двосторонні консультації, і загалом усі аспекти політичного й суспільного життя і наших західних союзників, і України, перебуває під постійним прицілом кремлівського гібридного інструментарію. Тож паралельно необхідно розбудовувати механізми кооперації в системній протидії гібридним загрозам.

Саме тому важливо максимально зосередитися на "домашній роботі" - двосторонньому форматі домовленостей щодо конкретних практичних кроків кожного з майбутніх гарантів: на що і за яких обставин вони готові піти, що і чому для них є неприйнятним, і за яких обставин. Проте акцентувати варто й на тому, що механізм безпекових гарантій Україні може і повинен стати одним із стратегічних пріоритетів майбутньої трансформації НАТО, де Україна, в найближчій перспективі, може перетворитися на одного з ключових контрибуторів колективної безпеки Євроатлантики.

Зрештою, важливо памʼятати: найкращою гарантією безпеки для України є повноцінне членство в НАТО, тому необхідно не підмінити рух нашої держави до Альянсу альтернативними гарантіями безпеки.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024