Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Медіа
Перегляди: 1542
12 вересня 2017

Гарань: Прорив кордону Саакашвілі – дестабілізація в інтересах Росії

Те, що сталося вчора на українському кордоні, – державний злочин, який дестабілізує Україну в інтересах ворога. Про це в ексклюзивному коментарі “Українському інтересу” заявив політолог, професор НАУКМА, науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” Олексій Гарань.

“Те, що вчора відбулося, виглядає як провокація. У даному разі може бути незадоволеність, скажімо тим, як Саакашвілі був позбавлений громадянства. Саакашвілі міг оскаржити це у Вищому адміністративному суді, не перебуваючи в Україні – через адвокатів. Він цим не скористався, бо йому потрібен скандал”, – зазначив він.

Експерт наголосив: своїми діями Саакашвілі показав, що він не думає ні про Грузію, ні про Україну.

“Він дбає тільки про власні інтереси, про власні рейтинги, яких досягає не шляхом боротьби з корупцією, що він міг показати на посаді очільника Одеської ОДА, а ось такими піар-ходами чи піар-акціями. Його абсолютно не хвилює, як це вплине на ситуацію в Україні та її імідж у світі”, – каже Гарань.

За словами нашого співрозмовника, у ситуації з Саакашвілі можна провести декілька паралелей.

“Перша – з подіями Української революції 1917–1921 років. Тоді теж в середині українського політикуму піднімалися повстання, боролися проти Центральної Ради, проти гетьмана Скоропадського, директорії, і зрештою, віддали країну на поталу більшовикам. Це схоже, бо на сході кордон проривають прихильники “русского мира” за допомогою російських танків, а на заході ми бачимо, що цей кордон проривають наші ж політики, прикриваючись псевдопатріотичними гаслами та гаслами боротьби за демократію”, – пояснив політолог.

“Коли я дивився на прорив Саакашвілі, мені спливла в памʼяті ще одна картинка – мені це нагадало, як ще один політик проривався крізь українських прикордонників… Це – Янукович. Потім те саме робив Пшонка, охоронці якого розкидали українських прикордонників, щоб втекти від слідства”, – зазначив Олексій Гарань.

Експерт вважає, що наша влада не змогла спрогнозувати ситуацію.

“Не треба було вигадувати “заміновані” КПП, знімати пасажирів з поїзда і блокувати його рух. Очевидно, треба було якось інакше підійти, розумніше.

Прикордонники і працівники поліції не застосовували силу. За такої кількості людей ми б отримали ще гіршу картинку. Це, власне, на що Саакашвілі наривався, бо він би був “героєм”. Правильно, що не були застосовані всі силові заходи. В інших країнах діяли би інакше – підігнали б водомети і просто б цей натовп порозкидали. Так би зробили у Сполучених Штатах, у Німеччині та інших країнах”, – звернув увагу Гарань.

За словами політолога, ситуація наразі для влади склалась патова.

“Насправді ситуація дуже складна. Найкращим варіантом була б, мені здається, депортація Саакашвілі в Грузію. У нас є запит на екстрадицію. Хай грузини самі розбираються між собою”, – наголосив експерт.

На уточнююче запитання кореспондента, чи суперечить це українським інтересам, Олексій Гарань наголосив, що це не просто суперечить нашим інтересам, а це “дестабілізація України в інтересах ворога, тобто Росії”.

Як повідомляв “Український інтерес”, раніше Президент Петро Порошенко заявив, що інцидент зі Саакашвілі не потребує жодних політичних коментарів, його треба коментувати винятково у правовому полі.

 Оригінал: Український інтерес