Медіа
Перегляди: 1387
24 листопада 2014

Європейська інтеграція Вишеградських країн: досвід реформ та уроки для України - відеоконфернція в Укрінформі

24 листопада об 11:00 відбувся "круглий стіл": «Європейська інтеграція Вишеградських країн: досвід реформ та  уроки для України». (Зала 1)
 
Організатори: Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».
 
Учасники: Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Андрій Андрушків -  комунікаційний менеджер Реанімаційного пакету реформ; Юрій Ганущак -  експерт Реанімаційного пакету реформ з питань децентралізації влади; Ласло Чаба Пап -  заступник Глави Місії Посольства Угорщини; Гліб Канєвський - експерт Центру політичних студій та аналітики; Вацлав Кріж - експерт Центру європейської політики (Прага, Чехія); Григорій Мєсєжніков  - президент   Інституту громадських справ (Братислава, Словаччина); Ілля Несходовський - експерт Реанімаційного пакету реформ з економічного напрямку; Бартош Радзіковський - експерт Центру соціальних та економічних досліджень (Варшава, Польща); Володимир Фесенко - голова Правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента».
 
Обговорювалися питання:
1. На успіх яких  саме реформ у країнах Вишеградської групи європейська інтеграція вплинула найбільше?   
2. У проведенні яких реформ допомога Україні з боку Європейського Союзу є  вкрай необхідною? Які інструменти допомоги ЄС будуть найбільш ефективними? 
3. Завдяки чому децентралізація в Словаччині стала однією з найуспішніших реформ? 
4. Як економічні реформи в Польщі  принесли  відчутний ефект пересічним громадянам: секрети  перетворень для України. 
5. Чи завжди європейські норми гарантують європейську практику? Спільні проблеми антикорупційних  ініціатив в Чехії та Україні.  
6. Політична позиція Вишеградської четвірки  в рамках ЄС: виклики чи нові можливості для України?
 
Підсумкові матеріали:
 
Всебічний вплив Росії заважає європейській інтеграції України - експерти
 
Основною зовнішньою перешкодою для європейської інтеграції України є чинник всебічного впливу Російської Федерації: потужне лобі в ЄС, антиукраїнська інформаційна кампанія, вплив на політичне та експертне середовище ЄС.
Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та презентованого у понеділок в Укрінформі під час "круглого столу" "Європейська інтеграція Вишеградських країн: досвід реформ та уроки для України".
На другому місці зовнішньополітичних перешкод на шляху до ЄС, згідно з опитуванням, - безпосередня військова агресія Росії проти України. Далі - чинники, пов'язані з позицією самого ЄС: неготовністю до розширення, слабкістю спільної зовнішньої політики та загальними кризовими тенденціями на теренах Євросоюзу.
Основними внутрішніми перешкодами для європейської інтеграції України експерти називають низьку ефективність та інституційну неспроможність системи державного управління в Україні, відсутність координаційного забезпечення євроінтеграції, а також високий рівень корупції в українському суспільства.
Експерти переконані, що Україна потребує допомоги Євросоюзу у проведенні більшості ключових внутрішніх реформ. Найбільш нагальною є допомога ЄС для проведення реформи правоохоронної системи, державного управління, дерегуляції та стимулювання підприємництва, реформи судової системи та прокуратури, а також здійснення економічних перетворень і розвитку ринкової економіки.
Найефективнішими механізмами допомоги експерти вважають залучення та підтримку експертного середовища для реалізації та оцінки реформ. Зокрема, відзначається необхідність консультаційного супроводу з боку представників держав-членів ЄС, які вже мають успішний досвід проведення змін. Ефективними також, як вважають експерти, будуть програми фінансової та технічної допомоги Україні.
Країною, досвід євроінтеграції якої може бути особливо корисним для України, більшість експертів називають Польщу. Частина експертів вважає, що Україні варто також звернутися до досвіду Литви, Словаччини та Естонії.
Довідково: експертне опитування проводилося Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" з 19 по 21 листопада в межах проекту "Європейська інтеграція та реформи Вишеградських країн: уроки для України" за фінансової підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду. Було опитано 17 експертів. 
 
 
У країнах Вишеградської групи солідаризуються з Україною - угорський дипломат
 
У країнах Вишеградської групи солідаризуються з Україною.
Про це сказав заступник глави місії посольства Угорщини в Україні Ласло Чаба Пап на засіданні «круглого столу» "Європейська інтеграція Вишеградських країн: досвід реформ та  уроки для України" (організатор -  Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва") у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Всі чотири країни-члени Вишеградської групи, і не лише політики, але й суспільна думка, дуже глибоко солідарні з українським народом, з вашими прагненнями... ми добре розуміємо значення того, що відбувається в Україні», - сказав Пап. 
Угорщина, як і інші країни Вишеградської групи, виступала за надання допомоги  Європейського Союзу Україні,  сказав угорський дипломат.   
Він наголосив при цьому на важливості врахування євроінтеграційного досвіду  країн «четвірки», хоча визнав, що перед ними ніколи не поставали такі загрози, як перед Україною,  через зовнішню агресію.
 Водночас дипломат підкреслив важливість підтримки громадянським суспільством проєвропейських політичних заяв керівництва України.  
«В наших країнах існувала єдність суспільної думки на підтримку європейської інтеграції, і це забезпечувало політичну стабільність, думаю, це дуже важливо для  України», - сказав заступник глави місії посольства Угорщини в Україні Ласло Чаба Пап.