Медіа
Перегляди: 1098
5 травня 2015

Європа готує Україну до саміту Східного партнерства

Саміт Україна-ЄС, що пройшов у Києві, є політичною підготовкою до наміченого на травень саміту Східного партнерства, учасниками якого є Україна, Молдова, Азербайджан, Вірменія, Грузія і Білорусія. Про це в ефірі СК розповіла політолог Марія Золкіна.

За її словами, на сьогоднішній день європейська політика сусідства, частиною якого є Східне партнерство, знаходиться в стадії трансформації.

«ЄС переглядає пріоритети, механізми, інструменти, за допомогою яких він співпрацює з країнами, які не є членами або ж кандидатами на членство ... Трансформація Східного партнерства буде в першу чергу передбачати деяке розділення цієї шістки країн-учасниць на два табори, один з яких буде виглядати ядром - Молдова, Грузія, Україна. Це країни, які підписали асоціацію, працюють над безвізовим діалогом з ЄС, заявили про свій намір стати повноцінними членами ЄС. Другий табір - це інші три країни, які на сьогоднішній день або стоять на позиції національної ізоляції в міжнародному просторі, як Білорусь, або зробили розворот у бік Митного союзу і євразійської інтеграції. Тут Україна стане учасником масштабних змін. Зараз готуються пропозиції з боку України про те, як має виглядати нове Східне партнерство, в самому ЄС формується нове бачення цієї політики», - зазначила Золкіна.