Медіа
Перегляди: 1750
24 вересня 2013

Експертне опитування: Асоціацію підпишуть, Тимошенко зашлють до Німеччини

У різкий розворот у бік Митного союзу в українському експертному співтоваристві вже не вірять. Але більшість експертів вважають, що доля асоціації залежить від питання Тимошенко.

Абсолютна більшість експертів, опитаних фондом "Демократичні ініціативи", впевнені, що Україна і ЄС підпишуть Угоду про асоціацію на Вільнюському саміті у листопаді 2013 року. Тільки два експерти з 32-х вважають, що цього не відбудеться.

 

Питання Тимошенко залишається
основним при підписанні асоціації з ЄС
qiq.ru

 

Більшість експертів вважають, що для підписання угоди у Вільнюсі Україна повинна внести зміни до законодавства про судову та правоохоронну систему відповідно до європейських стандартів (24 згадки); вирішити питання Юлії Тимошенко (22), а також внести зміни до виборчого законодавства і прийняти Виборчий кодекс з європейськими нормами (18). Лише кілька експертів (8 згадок) впевнені, що для підписання Угоди достатньо просто не змінювати офіційний курс на європейську інтеграцію.

 

Серед законів, які вимагає ЄС, але, на думку експертів, їх не буде прийнято, перше місце займає закон про протидію дискримінації (про сексуальні меншини) - його назвали 16 з 32 опитаних експертів. Окрім цього, деякі експерти вважають, що не буде прийнято і Виборчий кодекс (7).

Як першочергові кроки, які Україна повинна зробити до Вільнюського саміту, експерти запропонували знайти механізм вирішення питання Тимошенко (18), провести реформу судової, правоохоронної системи і прокуратури відповідно до європейських стандартів (13), а також внести зміни до виборчого законодавства, зокрема, прийняти Виборчий кодекс (11).

Перешкодити Україні підписати Угоду з ЄС може, на думку експертів, насамперед невиконання Україною умов ЄС (22 згадки), а також протидія керівництва Росії (16), непередбачувані події, зокрема, провокації (16) і опір окремих країн-членів ЄС (11).

Доля Угоди про асоціацію залежить від вирішення питання Тимошенко (безумовно або швидше залежить) - так вважає абсолютна більшість опитаних експертів (23 з 32).

Частина експертів (13) вважає, що Тимошенко відправлять на лікування до Німеччини, однак заборонять їй вести суспільно-політичну діяльність, ще три експерти вважають, що обмежень для неї у Німеччині не буде, а 10 експертів впевнені, що Тимошенко залишиться за ґратами в Україні.

Зміна офіційного зовнішньополітичного курсу в бік Митного союзу до Вільнюського саміту, на думку більшості експертів (30), малоймовірна.

Щодо депутатів із фракції Партії регіонів, які висловили незгоду з курсом на європейську інтеграцію, більшість експертів (17) вважають, що ці депутати залишаться у складі фракції і будуть голосувати згідно з партійними директивами.

Фонд "Демократичні ініціативи" провів експертне опитування з 13 по 18 вересня 2013 року. Всього було опитано 32 експертів. Опитування проведено за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (США).

Список експертів на сайті фонду "Демократичні ініціативи". За матеріалами: ZN.UA

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024