Медіа
Перегляди: 1277
26 серпня 2016

Експерт про ідентифікацію українців: Відбулося протилежне тому, на що очікував Путін, рухнув "східний вектор"

Наперекір планам Кремля, за останні два з половиною роки українці згуртувалися на основі патріотизму

Якщо говорити про динаміку, яка в Україні є досить поступовою, можна відзначити два "патріотичних" стрибка – після Помаранчевої революції і, не так після Революції Гідності, як після анексії Криму, після агресії Росії. Про це в ефірі "5 каналу" завила директор фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна.

Серед основних тенденцій, що притаманні українцям на сьогодні, експерт виділяє зростання патріотизму і згуртованості нації. "Відбулося протилежне тому, на що очікував Путін", – сказала Бекешкіна. "Рухнув "східний вектор", тому рівноправних двох векторів зараз немає. Зараз є західний вектор, є ще близько 25%, які все ж орієнтуються на Росію, і значна частина – ті, що ще думають, коливаються і таке інше. Але Україна, звичайно, дуже змінилася", – наголошує експерт.

За її словами, раніше Україна була насправді різною: "Грубо кажучи, вона була поділена навпіл у сенсі, що половина України віддавала переваги європейській орієнтації, і друга половина – орієнтації з Росією, СНД. Якщо говорити про ідентифікацію,  місцеву чи загальнонаціональну, то Південь і Схід відрізнялися від Центру і Заходу, але все це змінили останні два з половиною роки. Українці навпаки, згуртувалися на основі патріотизму стала переважати загальна українська орієнтація", – наголосила вона.

Бекешкіна зазначила, що тепер перед українцями постало питання "Ким ви себе, у першу чергу, відчуваєте?" "Тепер "головна визначеність" прийшла до громадянина України, причому навіть у східному та південному регіоні", – зауважила вона.