Медіа
Перегляди: 1801
19 жовтня 2016

Експерт каже, що українці визначили "червоні лінії" для Мінська

Українське суспільство не готове до усіх компромісів у процесі імплементації політичної частини Мінських домовленостей, доки не буде відновлено повного контролю над окупованими територіями на Донбасі.

Про це йшлося на міжнародній конференції «Аудит імплементації Мінських домовленостей», яка відбулася у вівторок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«У кабінетах Євросоюзу повинні зрозуміти, що внутрішні фактори і внутрішні ризики повинні враховуватися. На сьогодні в Україні громадськість визначила певні «червоні лінії», за які Україні не варто переступати при виконанні Мінських домовленостей», - заявила політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марія Золкіна.

За словами експерта, політичне майбутнє нині тимчасово окупованих територій на сході України сприймається українцями без надання якихось додаткових повноважень чи особливого статусу.

«Так само, як і загалом по Україні, відносна більшість жителів підконтрольного Україні Донбасу виступають за те, щоб ці території не отримували додаткових повноважень», - зазначила Золкіна.

Вона також наголосила, що українське суспільство не готове до компромісів у багатьох принципових питаннях, навіть якщо йдеться про досягнення миру.

«Поряд з цим, у громадській думці закріпилася позиція, що спочатку треба досягти безпеки, і жодних політичних положень «Мінська» не можна виконувати, коки не настане повний режим тиші», - сказала експерт.

Також, за її словами, 58% українців, зокрема й представники Донбасу, підтримують розгортання на сході держави міжнародного миротворчого контингенту.

«Щодо «Мінська», так, безпека – це першочергове питання. Але тут, у європейських столицях, потрібно доводити, що Україна у цьому процесі є надійним партнером», - зазначив, у свою чергу, експерт Європейської ради зовнішніх відносин Боря Лашерас.

Заступник директора Інституту світової політики (м. Київ) Катерина Зарембо також наголосила, що проведення виборів на окупованих територіях, без виведення російських військ та зброї, призведе лише до подальшого загострення безпекової ситуації.

За її словами, в Україні думка про те, що проведення виборів на Донбасі має бути останнім пунктом у процесі деокупації, має переважну підтримку.

«Дуже важливо продовжувати санкції проти Росії, доки Україна не відновить повного контролю над своїми тимчасово окупованими територіями», - підкреслила Зарембо.

Джерело: Укрінформ

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024