Медіа
Перегляди: 1276
25 листопада 2015

«Єдиного Донбасу немає: він дуже різний» - директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна

«Єдиного Донбасу немає: він дуже різний» - директор Фонда «Демократические инициативы имени Илька Кучерива» Ирина Бекешкина (фото)

Сьогодні, 25 листопада, в рамках круглого столу «Вибори на Донеччині: що маємо і чого очікуваті далі», який пройшов у  ДонНТУ,  своїми прогнозами щодо місцевих виборів 29 листопада і суспільних настроїв поділилася директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна :

«Є колосальні зрушення у громадській думці жителів Донбасу. Наприклад, раніше більшість людей була за єднання України з Митним союзом та проти єднання з НАТО. Було «единомисліє», яке дуже довгий час формувалось. Зараз же Донецьк розділений більше, ніж вся Україна. Єдиного Донбасу немає: він дуже різний.

Альтернативне питання, яке ми ставили у жовтні цього року, про те, до кого Україні все ж таки треба приєднатися, отримало неочікувані відповіді: 22% проголосували за Європейський Союз, 26% - за Митний союз, а 27% не визначились зовсім. Дуже велика частина жителів Донбасу розгублена - сьогодні у Донецькій області вперше не перемагає Митний союз.

Щодо самоідентифікації жителів Донбасу хочу зазначити, що раніше в них переважала саме регіональна ідентифікація (я – житель Донбасу). Зараз її місце посіла загальнонаціональна ідентифікація: вже 53% ототожнюють себе саме як жителі України.

«Єдиного Донбасу немає: він дуже різний» - директор Фонда «Демократические инициативы имени Илька Кучерива» Ирина Бекешкина (фото) - фото 1

Особисто мене дуже вразили результати опитування щодо вступу України до НАТО. Як Ви пам’ятаєте, до подій у Донбасі підтримка населенням цієї ініціативи була досить пасивною – 12-15%. Зараз же, коли стало зрозумілим, що Україна не може забезпечити власну безпеку, за вступ до НАТО проголосувало 46%. Нейтральний вектор зламано.

Що стосується Донецького та Луганського регіонів, у 2013 році за приєднання до НАТО було 0,3%. Нині ця цифра становить 18%. Це більше, ніж було коли-небудь по всій країні. Звісно, більшість все-таки проти вступу. Але результат суттєвий. Бо регіон дуже змінюється. І тому майбутнє України вирішується саме тут.

Дуже великим негативом супроводжується те, що люди не вірять у власну спроможність впливати на зміни у міській владі. Так, у Донецькій області лише 15% респондентів вірять у власні сили та спроможність впливати на владу. У Луганській області ця цифра ще менша – 6%. Шкода, що люди не розуміють одного важливого моменту: децентралізація вже відбувається. І скоро вона набуде таких масштабів, що доля місцевих жителів цілком залежатиме не від місцевої влади, а від компетентних та відповідальних дій власне жителів.

Тому дуже важливо, щоб представники громадських організацій та політичних партій, які увійдуть до складу місцевої влади, були спроможні вирішувати складні питання. Забезпечити це може тільки свідоме волевиявлення жителів на місцевих виборах. Треба з перших днів правління нової влади мобілізуватися і стежити за її прозорістю. Я думаю, що це можна зробити, об’єднавшись із прогресивною частиною нової влади. Найголовніше для виборця – піти на вибори», - підсумувала Ірина Бекешкіна.

www.06239.com.ua

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024