Медіа
Перегляди: 1701
11 березня 2015

Дві третини суддів вважають, що люстрація в принципі не потрібна

Про це свідчать дані опитування представників судової гілки влади, котре оприлюднила аналітик фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна. «Ідея люстрації не знаходить підтримки у середовищі суддів і працівників апарату судів — 67% опитаних вважають, що люстрація не потрібна, натомість необхідно створити для суддів нормальні умови», — сказала вона.

Серед тих, хто висловився за деякі способи очищення суддівського корпусу, найбільше (18%) підтримали люстрацію через перевірку суддів Тимчасовою спеціальною комісією з подальшим розглядом висновку у Вищій раді юстиції, як це передбачено у Законі «Про відновлення довіри до судової влади».

При цьому лише 12% суддів вважають, що проведення судової реформи в Україні є сьогодні одним iз найнагальніших завдань. Більшість же — 51% — висловилась за те, що реформу проводити треба, але наразі існують більш актуальні проблеми. Ще 16% суддів вважають, що судова реформа не на часі, тож її можна відкласти, а 19% респондентів узагалі не бачать особливої потреби проводити таку реформу.

Відповідаючи на запитання стосовно того, наскільки серйозних змін має зазнати судова система під час реформ, 39% респондентів виступили за проведення часткових та обережних змін, 30% — за сценарій реалізації серйозних змін, але без того, щоб викорінювати всю систему. Водночас майже чверть опитаних суддів вважають, що практично жодних змін до судової системи вносити не потрібно, можливо, треба лише щось точково покращити, йдеться в опитуванні «Демініціатив».