Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1149
26 липня 2023

Дві перемоги на Глобальному Півдні – Олексій Гарань

Те, що Путін не поїде на саміт БРІКС, а також те, що саміт ЄС- співтовариство держав Латинської Америки та Карибського басейну завершився на оптимістичній ноті і його учасники засудили війну проти України, підтримали  зернову ініціативу та підтвердили свої позиції, що справедливий мир має бути встановлений на основі принципу суверенітету територіальної цілісності України, професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій ГАРАНЬ   вважає перемогами України на Глобальному Півдні. Про це – в його інтерв’ю для телеканалу Еспресо.TV.  

Уряд Південноафриканської Республіки офіційно звернувся до суду за ордером на арешт російського лідера Володимира Путіна в разі, якщо той прибуде до країни. Попри попередні зусилля президента ПАР Сиріла Рамафоси захистити Путіна від відповідальності за його військові злочини, «відданість прокуратури справедливості та верховенству права була повністю виправдана», йдеться у заяві головної опозиційної партії ПАР «Демократичний альянс». Тож  на запитання, чи можна сказати, що південноафриканське правосуддя відрізняється від російського  і президент ПАР Сиріл Рамафоса все ж вирішив  показати це Володимиру Путіну,   Олексій Гарань  відповів:

«Ми знали, що система правосуддя в ПАР відрізняється від російської і що якраз південноафриканська судова система працює, попри те, що з 1994 року там при владі перебуває одна партія. Але це не перший приклад, коли судові рішення приймаються всупереч рішенням уряду.  Наприклад, уряд ПАР підписав контракт з Росією на будівництво ядерного реактора в Південній Африці, але громадянське суспільство звернулося до суду, оскільки  були порушення процедури, і суд скасував цей мільярдний контракт. Тож це не перше таке рішення».

Олексій Гарань зазначив, що не лише судова система відіграла важливу роль у цій справі, але спрацювали й фактори. По-перше, це тиск опозиції.

«Щоправда, попри те, що опозиційна партія «Демократичний Альянс» займає проукраїнську позицію і тисне на уряд, вона не має більшості в парламенті,  тому  не зможе перемогти на майбутніх виборах», – зауважив політолог.  

По-друге, в Південній Африці доволі сильне громадянське суспільство, яке має достатньо потужні проукраїнські погляди, на відміну від уряду, каже науковець. Тут ведеться вільне обговорення і в пресі, і в аналітичних центрах. 

По-третє, за словами Олексія Гараня,  Рамафоса  все ж зрозумів, що для нього це буде не дуже вигідно.

«Якщо ми подивимося на торговельно-економічні зв'язки  Південної Африки, то частка Росії для ПАР невелика. Для  Китаю – так, а для Росії – ні.  А  основна частина торговельно-економічних відносин припадає на Захід. А  Захід, ми знаємо, тиснув на Південну Африку», – акцентував він.

Те, що Путін не поїде на саміт БРІКС, Олексій Гарань вважає перемогою України.

«Пам'ятаєте, як ми реагували на візит африканських лідерів на чолі з Рамафосою в Україну? У нас було мало сподівань, і ми, навпаки, говорили, що це може зіграти на користь Росії. Рамафоса двічі назвав війну війною, що було несподівано для позиції ПАР. Потім він повернувся додому, і в його заяві вже не згадувалася війна, а згадувався конфлікт. Але ми бачимо результат. В сукупності різних  факторів і чинників ми отримали цю дуже важливу символічну перемогу, яка показує, що треба працювати, незважаючи на  всі проблеми».

Звісно, крім перемог, є і проблеми, зазначив він і пояснив: 

«Я об'їздив 10 країн Глобального Півдня, мені здавалося, що я добре розумію внутрішню ситуацію цих країн, і раніше я думав, що треба лиш донести там правдиву інформацію, і люди змінюватимуть свою позицію. Але проблема  полягає в тому, що у свідомості  людей цих суспільствах дуже сильно засіло  антизахідництво, яке є наслідком колоніалізму. Це  частина їхньої ментальності та політичної культури. Якщо ми подивимося на Латинську Америку, то там дуже сильний антиамериканізм, і тому концепція багатополярності, яку обстоюють Росія і Китай, хоч і у своїх інтересах,  є  для них природною концепцією. Вони постійно наголошують  на нейтралітеті своїх країн,  і тому потрібно буде дуже важко і довго працювати, щоб змінити цю позицію».

Другою перемогою на Глобальномуо Півдні Олексій Гарань вважає фінальний текст Декларації Саміту ЄС- співтовариство держав Латинської Америки та Карибського басейну, зокрема, пункт 15. Адже напередодні цього саміту точилася справжня дипломатична боротьба за те, щоб записати жорстку резолюцію, що Росія є агресором і винна у злочинах проти України, на чому наполягали лідери ЄС.

«Частина латиноамериканських країн це підтримує, – пояснює науковець, – зокрема, Чилі або  Аргентина, яка  голосувала в ООН за виключення Росії з Комітету прав людини. Але такі країни, як Нікарагуа, Венесуела, Куба, Болівія  залишаються симпатиками Росії. Інші країни  голосують в ООН за територіальну цілісність України. Латиноамериканський континент у цьому питанні солідарний. І тому провести те, що хотів  Європейський Союз, щоб там  була згадана Росія як агресор і винуватець,  не вдалося».

Російська пропаганда одразу відзначила, що ЄС та Латинська Америка не змогли домовитися  на саміті і посварилися через Україну. Деякі українські та західні ЗМІ також підхопили цю тезу. Насправді ж це хибна інтерпретація, вважає Олексій Гарань:

«Якщо  ви подивитеся на оригінал  Декларації, то в пункті 15-му,  який   повністю присвячений Україні, чітко сказано, що  ця  війна, яка ведеться проти України,  зруйнувала світову економіку і призвела до підвищення цін. Там також зазначено, що всі країни повністю підтримують зернову ініціативу і підтверджують свої позиції під час голосування в ООН. Йдеться про резолюцію на початку агресії в березні 2022 року і останню резолюцію, ухвалену в лютому 2023 року, про територіальну цілісність України та виведення російських військ. Крім того, в цьому пункті сказано,  що справедливий мир має бути встановлений на основі принципу суверенітету територіальної цілісності України. І хоч Росія там прямо не згадується,  але  якщо говориться про те, що засуджується війна проти України, то ми ж знаємо, хто цю війну розпочав».

Олексій Гарань переконаний, що 15-й пункт Декларації саміту абсолютно  підтримує позицію України, тому  вважає цю заяву ще однією перемогою України.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024