Коментарі
Перегляди: 379
20 лютого 2024

Два роки повномасштабної війни: росія зазнала моральної поразки з першого дня нападу на нашу країну

Здійснивши повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, президент Росії Володимир Путін мав намір скинути свого колегу Володимира Зеленського протягом кількох днів. Сили Путіна зустріли опір. Майже два роки по тому протистояння, створене Кремлем, триває без жодних перспектив на припинення вогню.  Про боротьбу українського народу за свою свободу та цілі Путіна у війні проти України бразильській  газеті Correio Braziliense розповіли  аналітики Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський та Олексій Гарань.

За словами Петра Бурковського, виконавчого директора Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (Київ), після двох років війни Україна і Росія були змушені перейти до тотальної оборонної війни.

«Росіянам не вдалося переломити хід війни на свою користь і досягти своїх стратегічних цілей: знищення або критичного ослаблення України та залякування Заходу. Хоча Росія окупувала сухопутний міст між Кримом і материком, вона залишається під загрозою українських атак і наступальних планів», – сказав він в інтерв'ю виданню.

Петро Бурковський визнає, що попри величезні труднощі, Україна все ще прагне до звільнення всіх окупованих територій, включно з Кримом, який Москва анексувала в 2014 році.

«Незважаючи на невдалий контрнаступ, Україна переозброїла свою армію артилерією, бронетехнікою і навіть західними літаками. Очікується, що винищувачі F-6 прибудуть на фронт наприкінці весни», – зазначив аналітик.

За його словами, на 2024 рік у Володимира Путіна також є цілі.  

«Мінімальні цілі – утримати окуповані території, захистити Росію від далеких українських атак і запобігти новому наступу Києва, якщо США схвалять новий транш військової допомоги на суму 60 мільярдів доларів. Якщо Капітолійський пагорб схвалить пакет військової допомоги, Путін буде змушений оголосити повну мобілізацію після свого "переобрання" в березні, щоб зробити всі свої ставки на великий наступ на Україну в період з жовтня по грудень 2024 року», – констатував Петро Бурковський.

Олексій Гарань, професор  політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», підтвердив, що метою Росії було повалення Зеленського і встановлення на його місці маріонеткового режиму.

 «Москва хотіла створити своєрідний російський протекторат, яким можна було б легко маніпулювати. Путіну це не вдалося. За ці два роки Україна відстояла свободу. З психологічної точки зору, Росія зазнала моральної поразки з першого дня нападу на нашу країн», – наголосив науковець. Він розкритикував той факт, що Київ не отримав достатньо зброї для боротьби з росіянами.

Читати португальською: Correio Braziliense

 

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024