Коментарі
Перегляди: 920
9 березня 2020

Другий уряд Зеленського: що далі?

Несподіванкою для багатьох політиків та експертів стала заміна уряду Олексія Гончарука на уряд Дениса Шмигаля, який ще недавно працював головою Івано-Франківської облдержадміністрації. На думку Президента України Володимира Зеленського, уряд О. Гончарука не зміг впоратися із поставленими завданнями. Своєю чергою Гончарук, виступаючи перед парламентом після Президента, звернув увагу, що шість місяців – занадто маленький термін для оцінки уряду. В. Зеленський запропонував Верховній Раді призначити Д. Шмигаля прем’єр-міністром, висловивши сподівання, що його Кабінет міністрів працюватиме «для людей».

Наскільки було доречним перезавантаження уряду через пів року і які його перспективи під керівництвом Дениса Шмигаля, газета «Галичина» дізнавалася у провідних політологів України?

Популізм і піар Зеленського

Зокрема ось яку думку висловив Олексій ГАРАНЬ, професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва:

– Уряд Гончарука не виправдав сподівань громадян. Експерти одразу критично ставилися до нього. В нього є низка справді дуже слабких кадрових призначень. Цей уряд заслуговував на критику, якої було дуже-дуже багато. Але те, що зробив Зеленський, – це чистий популізм, тому що він сам персонально відповідальний за формування цього уряду. А те, що відбулося – це піар, це перекладення відповідальності, це гра в доброго царя і поганих бояр. Це спроба перекласти на Гончарука те, за що була відповідальна Банкова з самого початку. Тому що вона не дала можливості Гончаруку самостійно формувати уряд, йому нав’язували деякі кандидатури, у тому числі ми пам’ятаємо призначення Авакова, який досі працює.

Щодо нового уряду, то можливо ситуація поліпшиться. Цього ми ще не знаємо насправді. Може Шмигаль себе добре зарекомендував на регіональному рівні, побачимо як це буде на національному. Про багатьох людей в Кабінеті міністрів ми нічого не знаємо, ми не розуміємо наскільки ефективно вони будуть працювати, корені деяких з них в минулому і в стосунках з Партією регіонів. Для чого було гарячкувати з відставкою старого і призначенням нового уряду, коли ключові посади не заповнені? Нема міністра економіки, АПК, енергетики, культури, освіти!

Відповідатиме за це, безумовно, Зеленський. Але призначення уряду я б розглядав у контексті зняття Рябошапки. Тобто ми побачили, хто зараз приймає рішення. Рішення «Слуги народу» підтримує ОПЗЖ і дві фракції, на які впливають Коломойський і Аваков.

І щодо нового уряду можна ще сказати, що саме обговорення кандидатур Тігіпка і Хорошковського на посаду прем’єр-міністра є дуже симптоматичним, оскільки це не просто люди з минулого, вони активно співпрацювали з Януковичем, брали участь у встановленні його авторитарного режиму. Тобто сам факт цього обговорення свідчить про багато чого.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024

Трамп хотів би, але є нюанс: чи справді США можуть вийти з НАТО

Тарас Жовтенко розповів, чого можна очікувати від Трампа та виходу США з НАТО
15 березня 2024

Блокада кордону — це не лише про Україну, це про відносини польських аграріїв з польською владою з одного боку, і про відносини Варшави з Брюсселем — з іншого

На польсько-українському кордоні фермери та перевізники знову блокують пасажирський транспорт. Чого нам чекати далі — ТСН.ua. розповіла Марі...
13 березня 2024

Британії потрібен Залужний. Вони зрозуміли, що будуть воювати – Марія Золкіна

Марія Золкіна про те, як Британія зустрічає Залужного на посаді посла України і чому Залужний потрібен як Україні, так і Великій Британії
13 березня 2024