Медіа
Перегляди: 1389
8 жовтня 2014

Донбас готовий на будь-які компроміси заради миру

Жителі Донбасу готові на будь-які компроміси в питанні про ціну миру.

Це засвідчили результати  спільного  соціологічного опитування Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та КМІС, проведеного з 12 по 21 вересня 2014 року.

Про це повідомила директор цього фонду Ірина Бекешкіна під час їх презентації в Укрінформі. 

"Заради миру згодні на будь-які компроміси на самому Донбасі 55%, у Східному регіоні - 40%, Південному  - 31%  і зовсім неприйнятною є така позиція у Західному регіоні, де на це згодні лише 11%, та Центральному -17%... Тобто є істотний поділ в суспільстві у сприйнятті того, які компроміси можливі. Тут залежність досить проста - далеко чи близько відбуваються військові дії. Чим далі від військових дій, тим більше безкомпромісності. Чим ближче - тим схильність до компромісів більша", - зазначила Ірина Бекешкіна.

Як засвідчили дані опитування, основним компромісом, на якому сходяться всі регіони, -  є збільшення повноважень місцевої влади - на це згодні 38% населення. В Західному регіоні - 34%, Центральному - 31%, Південному - 41%, Східному - 32%, на Донбасі - 22,5%.

"За винятком збільшення повноважень місцевої влади у нас немає консенсусу з приводу того, які компроміси є прийнятними. І, звичайно, спиратися в цьому, в першу чергу, треба все-таки на громадську думку жителів Донбасу. Але треба, щоб і Донбас чув решту України", - зауважила директор фонду.

Вона зазначила, що на Донбасі найбільшу підтримку отримала пропозиція щодо виведення Збройних сил України з Донецької та Луганської областей (54%), проте ця пропозиція неоднозначно сприймається у різних регіонах України.

"Це дуже контроверсійна позиція. Це основний компроміс, якого хотіли б жителі Донбасу - більше половини. Але це абсолютно неприйнятно для Західного регіону - на це згодні лише 4,5%, не прийнятно для Центрального - 12%, не зовсім прийнятно для Південного - 19% і навіть для Східного - третина", - констатувала соціолог.

На компроміс, який полягає у наданні російській мові статусу другої державної, згодні в Південному та Східному регіонах, не зовсім згодні в Західному і Центральному. На Донбасі 30% вважають, що це може допомогти справі, додала вона.

Також на Донбасі хотіли б такого компромісу, як надання Луганській та Донецькій областям особливого, автономного статусу у межах України. "Але це 35%. І на це не згодні в Західному регіоні, мало згодні в Центральному - 12%, в Південному - 21%, у  Східному - 13%", - поінформувала Бекешкіна.

Щодо відмови від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України, то на Донбасі це вважають можливим компромісом задля миру 24%. Але цей компроміс  неприйнятний для решти України.

"А от щодо відмови від перспективи членства в Європейському Союзі, то і на Донбасі не вважають, що це той компроміс, який потрібний. Лише 10% вважають, що це той компроміс, який міг би привести до миру", - підкреслила Ірина Бекешкіна.

Укрінформ