Коментарі
Перегляди: 2236
26 вересня 2017

До закінчення процесу децентралізації ще далеко

Про це  у коментарі газеті   Сегодня.UA сказала директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

"Це реформа, яка ніколи не закінчиться, тому що процеси децентралізації можуть тривати, вдосконалюватися, тобто це як з розвитком економіки. З іншого боку, головне в реформі децентралізації вже було зроблено. І наслідком є те, що були суттєво збільшені місцеві бюджети. Далі проходить об'єднання громад, відбуваються вибори, тобто процес триває. ", – каже Ірина  Бекешкіна.

Що стосується настрою людей, то вони, в більшості своїй, підтримують реформу, але не зовсім задоволені тим, як вона виконується, розповіла Ірина Бекешкіна.

"Наші дослідження показали парадоксальні речі. З одного боку, люди підтримують реформу децентралізації і вважають, що дійсно потрібно більше питань вирішувати на місцях. З іншого боку, вони взагалі не задоволені тим, як це відбувається. Ті, хто вважають, що ситуація покращилася, бачать перш за все дороги, розвиток інфраструктури, ремонт шкіл. Але вважають, що нічого не змінилося, оскільки найбільш важливі для людей речі погіршилися. Погіршилося медичне обслуговування, можливості знайти роботу, тобто те, що стосується повсякденного життя. Тобто, якщо я бачу, що дорога стала кращою, але мені нема за що купити ліки, то очевидно, що я буду оцінювати це, виходячи зі свого життя", – коментує Бекешкіна

На думку соціолога, акцент реформи децентралізації повинен бути перенесений на найбільш важливі для людей аспекти життя, тобто медицину, освіту тощо.

За даними соціологічного опитування Фонду  «Демократичні ініціативи»  ім. Ілька Кучеріва, за останні три роки рівень довіри до центральних органів влади суттєво  впав і становиь  від 10 до 13%,  натомість довіра до органів місцевого самоврядування зросла. Наприклад, якщо в 2015 р. довіру головам обласних центрів становила близько 30%, то зараз 45-50%.

Повний текст читайте на Сегодня.UA

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024