Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 330
18 липня 2022

Чому усунули Венедіктову та Баканова та як це посилить вплив Єрмака, – Олексій Гарань

Оригінал: PG

Президент Володимир Зеленський усунув від роботи голову СБУ Івана Баканова та голову ГПУ Ірину Венедіктову. З чим повʼязані ці рішення, і чи мають вони стосунок до затягування з обранням голови САП?

Якщо говорити про цих двох людей — про Венедіктову і Баканова, то вони трошки різні за своїм походженням політичним.

Баканов — соратник Зеленського ще по Кварталу, і один з його давніх-давніх друзів. Тобто, безумовно, його призначення в СБУ було так званим політичним призначенням, і тут цікавий момент, що за великим рахунком, він навіть не служив в армії, він не мав жодного звання. І йому терміново дали звання лейтенанта, щоб бодай він міг формально очолити СБУ.

Але таке буває, коли керівниками силових відомств призначають політиків, таке на Заході дуже розповсюджено. Зрозуміло, що Баканова призначали тому, що Зеленський на нього покладався.

Щодо Венедіктової — вона зʼявилася уже під час виборчої кампанії Зеленського. Вона преендувала на обрання до Верховного суду, але не пройшла кваліфікаційні завдання.

На мою думку, якраз призначення Венедіктової — це яскравий приклад того, коли призначають не за професійними якостями, а за принципом політичної відданості. Вона була номером 3 у списку, і це було не за ознакою професіоналізму.

Якщо по Баканову можна говорити, що він був добрим юристом, ведучи справи Кварталу-95, то Венедіктова просто вчасно потрапила на потяг до парламенту за списком Зеленського.

Її призначили якраз після відставки Руслана Рябошапки, якого Зеленський називав «на 100% мій прокурор», але виявилося, що не на 100%. Тобто все-таки він намагався бодай дотримуватися закону. Зокрема, він не хотів давати хід так званій справі Порошенка, тому що там не було достатньо доказів. А щодо Венедіктової, Зеленський вважав, що якраз вона може це зробити.

Ми, до речі, це й побачили, тому що, власне, під час війни, коли начебто треба було оголошувати мораторій на взаємну політичну боротьбу, Банкова розпочала чергові атаки на Порошенка.

Чому відбулися усунення

Чи впоралися вони (Баканов і Венедіктова) зі своїми завданнями, чи ні — очевидно, ні, хоча про це насправді у нас немає достатньої інформації, вона закрита. Ми можемо лише підозрювати, що відбулося.

У нас є питання, як так швидко вдалося захопити Херсон. Хоча я думаю, що тут питання насправді не до СБУ, а до Верховного головнокомандувача: як так виявилося, що наша армія була не готова до наступу з Півдня.

Вона так само виявилася не готовою і до наступу з Півночі, про що Андрій Єрмак, голова Офісу президента, відверто сказав, що ми не чекали нападу з Білорусі, хоча мусили прораховувати. Але Північ нам вдалося відбити, а от наслідки того, що відбулося на Півдні, були трагічними. І абсолютно незрозуміло, як російські танки могли пройти отак швидко Перекоп і Чонгар.

Тут питання, повторюся, скоріше не до СБУ, а до Верховного головнокомандувача, але, тим не менше, ми можемо припускати, що багато чого не зроблено: цілком можливо, що тут зауваження Зеленського є справедливими, і як наслідок, відсторонили і Баканова, і Венедиктову на час службового розслідування.

Але парадокс ось у чому: ми бачимо, хто тимчасово буде виконувати їхні обовʼязки — по СБУ це Василь Малюк, який вважається людиною з обійми Олега Татарова (заступника голови ОП — прим. ред.), а по ГПУ — Олексій Симоненко, який так само вважається з обійми Татарова. І тут уже виникають питання.

Посилення впливу Єрмака

Ані Баканов, ані заступники, ані Венедиктова не формувалися зі списку, який би не контролювала Банкова. Банкова, тобто Єрмак у першу чергу. Якщо це будуть дійсно люди, які близькі до Татарова, це говорить про те, що відбувається подальша насправді монополізація влади в руках Єрмака.

Якщо раніше Баканов, як давній друг Зеленського, ще був таким сяким балансом впливу Єрмака, то зараз взагалі ми можемо говорити, що балансів немає. І небезпека полягає в тому, що Єрмак оточує себе такими людьми, які несли відповідальність за формування правоохоронного силового блоку, і які будуть продовжувати нести таку відповідальність.

Тому, на жаль, я думаю, що, якщо ми будемо говорити про політичні моменти, то це означає особисте посилення Єрмака, це означає монополізацію влади в руках подальшу єдиного каналу впливу на Зеленського. Тому що Єрмак — це єдиний канал впливу на Зеленського. І це говорить про те, що ані Єрмак, ані Зеленський не хочуть позбавлятися таких одіозних людей, як Татаров.

Призначення голови САП

Щодо звʼязку з призначенням керівника САП, я чув, що наразі Зеленський готовий призначити того, хто був обраний головою САП, тобто переможця конкурсу, а не кандидата Банкової, який обійняв друге місце. Ніби президент не знає, хто блокував і чому блокувалося призначення переможця. Ми знаємо, чому — тому що це не була креатура Банкової.

Зараз, очевидно, склалася така ситуація, особливо у звʼязку з тим, що ми отримали статус кандидата у члени ЄС, і це була вимога Єврокомісії про те, щоб призначили переможця конкурсу, що нема куди далі відступати. Попри небажання Банкової, очевидно, все ж таки буде призначений переможцем не кандидат Банкової. Але кандидат Банкової буде його заступником.

Побачимо далі, наскільки голові САП вдасться бути незалежним і діяти незалежно, згідно з верховенством права, а з не телефонними дзвінками.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024