Медіа
Перегляди: 1938
22 грудня 2016

Чому Савченко виключили з делегації в ПАРЄ

 Олексій Гарань, політолог, професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи"

 

Бути символом опору і політв’язнем путінського режиму – це одне, а займатися політикою і робити розумні речі в політиці – зовсім інше

Верховна Рада проголосувала за виключення нардепа Надії Савченко з української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи. За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів.

Виключення льотчиці з української делегації в ПАРЄ – абсолютно логічний крок. Його провели з огляду на, м’яко кажучи, неоднозначність її дій та заяв.

Більше того, це було зроблено шляхом своєрідної ротації членів української делегації. Формальним обґрунтуванням слугувало відновлення квот на представництво в делегації і те, що свого часу Савченко включили до складу українського представництва для прискорення процесу її звільнення з російського полону.

Виключення пройшло без зайвого ажіотажу. Сама Савченко спокійно сприйняла новину, сказавши, що для неї це не має принципового значення. Виходячи з цього, на міжнародний імідж України її виключення з делегації в ПАРЄ, на мій погляд, ніяк не вплине.

Ті, хто слідкують за подіями в українській політиці, прекрасно розуміють, що Савченко не справилася з тими надіями, які на неї покладали люди. Очевидно, бути символом опору і політв’язнем путінського режиму – це одне, а займатися політикою і робити розумні речі в політиці – зовсім інше.

 
В історії Савченко залишиться символом опору Путіну
Думаю, в історії Савченко залишиться символом опору Путіну, символом опору злочинним діям, символом незламності, а все інше, мабуть, буде залежати від неї самої. Чи буде вона робити відверті дурниці в політиці, підігруючи Путіну і бойовикам, чи все-таки зупиниться і почне контролювати свої дії та емоції?

Поки що вона діє абсолютно невиважено, заважає мінському процесу. Діє всупереч тій лінії, яку проводить українська дипломатія. Грає на легітимацію бойовиків, підігруючи тим самим Путіну, який хоче представити російську агресію як громадянську війну в Україні. Її дії прямо вписуються в цей нарратив.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024