Медіа
Перегляди: 1103
17 грудня 2013

Чому опозиція програла повторні вибори?

ЦВК фіксує перемогу провладних кандидатів в чотирьох з п’яти округів, проте експерти вказують на фальсифікації.

Центральна виборча комісія фіксує перемогу провладних кандидатів в чотирьох з п’яти округів, проте експерти вказують на фальсифікації.

Вибори на п’яти округах мали стати показовим тріумфом опозиції. Минулого року ЦВК не встановила там результатів, хоча представники опозиції за попередніми даними впевнено обходили провладних кандидатів.

На нових виборах опозиціонери знову виставили кандидатів-переможців, більше того, їх підтримав "УДАР", який раніше там мав своїх людей.

Проте тріумфу не сталося – за даними підрахунку більшості голосів у ЦВК, опозиціонер перемагає тільки в одному окрузі, а в чотирьох інших успіх святкують самовисуванці, яких підтримала Партія регіонів.

Дані екзит-полу показували протилежну картину.

Рано зраділи

Жорстке протистояння на повторних виборах в 94, 132, 194, 197 та 223 округах стало очевидним ще 5 грудня, коли у порушення закону про вибори, Вищий адміністративний суд наказав зняти з виборів кандидата від опозиції в 94 окрузі Віктора Романюка.

Опозиція вже не мала змоги зареєструвати там свого кандидата, тож в останній момент була змушена підтримати представника партії Олега Ляшка Андрія Лозового.

Оприлюднені після закриття виборчих дільниць дані екзит-полу соціологічної групи "Рейтинг" пророкували перемогу як мінімум трьох опозиціонерів.

Попри масові повідомлення про вкидання бюлетенів, підкуп виборців й застосування адмінресурсу, соціологи констатували впевнений результат кандидата від "Свободи" в 223 окрузі Києва Юрія Левченка.

Він набирав 51% голосів, а його конкурент Віктор Пилипишин отримав 34%.

В 132 окрузі Миколаївщини представник "Батьківщини" Аркадій Корнацький набирав 48%, а губернатор Миколаївської області Микола Круглов – 43%.

У 197 окрузі Черкащини Леонід Даценко від "Батьківщини" отримав 72%, а його конкурент Сергій Червонописький – всього 15%.

Навіть за даними екзит-полу, опозиціонер Микола Булатецький у Черкасах програв самовисуванцю Михайлу Поплавському 5% голосів.

Проте офіційні дані ЦВК шокували опозицію: попри нічні бої депутатів в комісіях за результат, губернатор Круглов обійшов Карнацького на 2%, а Пилипишин Левченка – на 5,5%.

У Каневі голоси рахували дуже довго, але шалений відрив Даценка залишився – він набрав понад 62%.

Булатецький, який ще тиждень тому був упевнений у власній перемозі, поступився 12 тисячами голосів. Через блокування міліцією його штабу в ніч виборів він навіть відкликав своїх членів комісій.

Похибка чи фальсифікація?

Представники опозиції в один голос заявляють про фальсифікацію виборів та невизнання результатів. При цьому вони посилаються на дані екзит-полу, які аномально відрізняються від офіційних підрахунків.

"Таку радикальну відмінність між даними екзит-полу та даними ЦВК як в 223 окрузі я знаю тільки одну – скандальні вибори мера в Мукачевому в 2004 році", - вказує відомий соціолог Ірина Бекешкіна.

Вона провела аналогію між подіями десятирічної давнини та виборами в 223 окрузі.

"Тоді опитування проводили три найбільш авторитетні фірми, вони показали, що кандидат від опозиції набрав на 15% більше, ніж від СДПУ(о). Всі пішли святкувати, а потім раптом оголосили, що на 15% більше має інший кандидат. Туди кинулись депутати, їх побив "Беркут", у Раді створили спеціальну комісію, а вночі бюлетені вкрали", - розповіла пані Бекешкіна.

Вона стверджує, що "Рейтинг" - це професійна й кваліфікована фірма, яка довела свою спроможність проводити екзит-поли.

"Тому різницю в даних можна пояснити грубими фальсифікаціями на рівні комісій, або й іншими чинниками, наприклад, коли возили каруселі й проплачених людей", - вважає Ірина Бекешкіна. На її думку, відмінність в даних екзит-полу з даними ЦВК в 132 окрузі також можна пояснити цими причинами.

"Невідповідність результатів екзит-полу з даними ЦВК я пояснюю тим, що на цих округах був серйозний підкуп виборців. Екзит-пол не зміг цього засікти", - вважає керівники Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Ми говоримо про спотворений результат шляхом виборчих технологій та підкупу. Але як це довести у суді? Тому мова йде поки про порушення демократичних стандартів виборів", - дав він свою оцінку результатам голосування.

Керівник виборчих проектів мережі ОПОРА Ольга Айвазовська також говорить про фальсифікації, але має питання і до результатів екзит-полу.

"Група "Рейтинг" має хорошу репутацію, але в 223 окрузі є 100 дільниць, а опитування провели на 25-х. У них дуже велика похибка. За нашим паралельним підрахунком голосів за допомогою копій протоколів, черговість кандидатів в цьому окрузі така, як у ЦВК", - розповіла пані Айвазовська BBC Україна.

Вона стверджує, що паралельний підрахунок явки виборців ОПОРОю не виявив суттєвих відмінностей від цифр, озвучених ЦВК.

Опозиція не визнає результат

"Вибори були фальсифіковані й звіти міжнародних спостерігачів це покажуть. Ми будемо вимагати скасувати ці вибори, які не відображають реальну волю народу. Будемо добиватись розслідування порушень", - заявив BBC Україна заступник керівника виборчого штабу "Батьківщини" Сергій Пашинський.

Але він визнає, що шансів на судове оскарження результатів немає.

"Ми будемо боротися й не визнавати результатів цих сфальсифікованих виборів. Ніколи ще результати екзит-полу так не розходилися з даними ЦВК. В 223 окрузі був фантастичний масштаб фальсифікацій", - стверджує депутат від "Свободи" Юрій Сиротюк, проте також не дуже вірить у судову перспективу.

"Техніка фальсифікації була філігранна. Не було брутальних порушень і грубого переписування протоколів. Працював підкуп та мертві душі", - розповів BBC Україна пан Сиротюк.

Експерти також вказують, що якось змінити ситуацію опозиціонерам буде дуже складно.

"Перспектива не визнати результат виборів хоча б на якомусь окрузі дуже сумнівна, закон цього не передбачає. Все іде до того, що буде зафіксований нинішній результат й неординарних речей чекати не варто. Хіба що ЦВК знову буде йти на якесь політичне рішення, але я в цьому сумніваюсь", - вважає Ольга Айвазовська.

"Для розмов про оскарження результатів виборів треба мати серйозну доказову базу, а її, попри значні фальсифікації, поки недостатньо. Від наших спостерігачів ми отримали інформацію, що підрахунок в 223 окрузі пройшов нормально. Побачимо, чи зберуть в опозиції доказову базу порушень", - констатував Олександр Черненко.

Ірина Бекешкіна докоряє самій опозиції, яка не зуміла організувати захист результатів та зупинити фальсифікації.

"Для влади логічно було ці вибори провели ідеально, адже в Україні присутні дуже багато західних політиків, а ці мандати нічого не вирішують. Проте влада вчинила інакше – провела тренінг перед президентськими виборами 2015 року й це спрацювало", - вважає пані Бекешкіна.

На її думку, опозиція мала відправити на виборчі дільниці більше народних депутатів та людей.

"Опозиція думала, що на хвилі ейфорії революції все пройде, але не склалося", - резюмувала Ірина Бекешкіна.