Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1811
6 листопада 2023

Чи вдасться ЦАХАЛу повністю знищити ХАМАС: Тарас Жовтенко оцінив дії армії Ізраїлю

Армії оборони Ізраїля, найімовірніше, вдасться знищити ХАМАС, але не дуже швидко. Втім, після цього постане складне питання про те, що робити з населенням Сектора Гази, яке буде налаштоване проти Ізраїлю. Про це 24 Каналу. розповів  Тарас Жовтенко,  безпекоаий аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

Наскільки ефективним є підхід ЦАХАЛу

Перед тим, як розпочати наземну операцію у Секторі Гази, Армія оборони Ізраїлю впродовж тижнів завдавала масованих ударів по інфраструктурі ХАМАСу. Такий підхід застосовується для мінімізації втрат серед бійців ЦАХАЛ. Жовтенко акцентував: це класична західна доктрина ведення війни.

"Те, що робив Ізраїль після 7 жовтня впродовж наступних трьох тижнів до початку наземної фази їхньої операції проти ХАМАС, – це те, як ми могли б воювати, планувати наші операції, якби в нас було достатньо далекобійних ракетно-артилерійських систем і сучасна авіація", – каже безпековий аналітик.

Таким типом зброї ізраїльтяни намагались дістати абсолютно все, що тільки можна дістати. Лише після цього, підкреслює Жовтенко, вони наважилися на поступове та обережне розгортання наземної операції.

Як зауважує Тарас Жовтенко, Ізраїль прагне повністю знищити ХАМАС як політичну та військову одиницю. Найімовірніше, ЦАХАЛ вдасться цього досягти, але про дуже швидке досягнення мети не мовиться. За словами ізраїльських генералів, операція може тривати щонайменше 3-4 місяці. Щобільше, можуть активізовуватися такі гравці, як Іран та інші, і це, безумовно, ускладнюватиме процес.

"Але залишаються проблеми стратегічного рівня. Політичне керівництво не має чіткого розуміння, яким має бути фінал цієї операції. Зокрема, що робити із Сектором Гази, населення якого буде вочевидь налаштоване проти Ізраїлю, що може підготувати ґрунт для ХАМАС 2.0", – каже Тарас Жовтенко.

Потенційне рішення – розміщення там міжнародного миротворчого контингенту. Але поки невідомо, чи підуть на це країни арабського світу.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024