Медіа
Перегляди: 810
20 травня 2016

Чи продовжать США і ЄС санкції проти Росії

Москві дуже важливо, якщо не скасувати санкції, то хоча б послабити їх, при цьому не змінюючи свого курсу щодо Донбасу


Олексій Гарань,
Політолог, професор політології Києво-Могилянської академії,
науковий директор Фонду Демократичні ініціативи,  для
"Нвого часу"
 

Закінчується черговий термін дії санкцій, введених Заходом проти Російської Федерації. Знову піднімається питання пролонгації. Сполучені Штати, судячи з наявної інформації, мають намір їх продовжити. Важливо, щоб їх приклад продовжив і Європейський Союз, оскільки санкції однієї лише Америки не будуть досить ефективними.

Заява Вікторії Нуланд під час її візиту у Москву про те, що Штати готові зняти обмеження з Росії в разі повного виконання Мінських домовленостей, - це традиційна формула, своєрідна мантра, причому вона характерна не тільки для США, але і для Європи. Мінські санкції пов'язані з інтервенцією Росії в Донбасі. Відповідно, передбачається, що після виконання Мінських угод, санкції знімуть (санкції щодо Криму будуть діяти автоматично).

В кінці травня в Токіо має відбутися саміт G7, а в кінці червня – саміт ЄС, на якому рішення про продовження чи непродовження санкцій остаточно формалізують.

Для нас дуже важливо, що питання надання спеціального конституційного статусу окупованим регіонам Донбасу відкладено. Сьогодні в центрі уваги – можливість проведення на даних територіях виборів. Під час свого візиту в Київ Нуланд зазначила тези, близькі українській позиції, а саме: спочатку безпека – потім проведення виборів. Таким чином, позиція американців залишається незмінною, і вона близька до української.

Позиція американців залишається незмінною,

і вона дуже близька до української

У понеділок Україну також відвідав координатор Держдепартаменту США з питань санкцій Ден Фрід. Він зустрічався з представниками влади, опозиції, експертами і т. д. Після Києва Фрід повинен був відправитися до Берліну, а далі – в Брюссель. Його мета зрозуміла: забезпечити підтримку продовження санкцій з боку ЄС. Наскільки я розумію, ключових союзників із числа європейських країн (Німеччину, Францію і т. д.) вдалося переконати, що прийняти закон про вибори в Донбасі на даний момент неможливо. До червневого саміту ЄС питання прийняття закону про вибори, судячи з усього, підніматися не буде.

Думаю, Євросоюз таки продовжить свої обмежувальні заходи проти РФ ще на півроку. Відповідно, в кінці року відбудеться новий раунд переговорів щодо санкцій, під час яких, можливо, виникнуть додаткові дискусії щодо закону про вибори і т. д. Виходи з ситуації можуть бути різними. Наприклад, український парламент може прийняти відповідний законопроект, в якому буде прописаний ряд умов, на яких даний закон може вступити в силу.

Росії важливо якщо не зняти санкції, то хоча б послабити їх. Інша справа, що вони зацікавлені послабити їх, не змінюючи при цьому курс щодо Донбасу і зберігши контроль над цим регіоном (не виводити війська, продовжувати користуватися «чорною дірою» на кордоні з Україною, проштовхнути той закон про вибори, який подобається їм і т. д.). Україна, тим часом, повинна просувати свою аргументацію, переконуватиєвропейських партнерів в тому, що пропозиції Росії не відповідають духу Мінських угод.