Медіа
Перегляди: 982
29 жовтня 2015

Черговий рекордний рейтинг Путіна: чим господар Кремля завойовує серця росіян? - експерти

Експерти прокоментували результати дослідження російських соціологів, які свідчать про небувалу підтримку президента РФ.

На тлі всіх політичних перипетій в Росії, її військових кампаній на Донбасі і в Сирії, падіння рубля і економічних проблем залишається одна стабільна річ — висока підтримка президента РФ Володимира Путіна серед росіян. І якщо рейтинг російського лідера змінюється, то тільки для того, щоб встановити новий рекорд. Принаймні, про це свідчать російські соціологи.


Так, Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД), представляючи "рейтинг схвалення діяльності Путіна", повідомив, що він встановив новий рекорд — 89,9%. При цьому оновився попередній максимум, зафіксований в червні 2015 року (89,1%).

"Такий високий рівень схвалення роботи президента Росії зафіксовано, в першу чергу, в зв'язку з подіями в Сирії, авіаударами російської авіації по позиціях терористів (ці події назвали головними за минулий тиждень 26% респондентів)", — йдеться в повідомленні ВЦВГД.

ВЦВГД також нагадав, що оцінки діяльності Путіна вже більше півтора років знаходяться на рівні вище 80%. Рости рейтинг російського президента почав навесні 2014-го після анексії Криму Росією.

Експерти розповіли "Главреду", як Путін завойовує серця росіян, на чому грунтується його популярність, а також що може змусити російське суспільство поглянути на свого лідера іншими очима.


Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології НАУКМА Олексій Гарань:

Популярність Путіна в РФ тримається на демонстрації величі Росії. Думаю, що те, що відбувається сьогодні в Сирії також є спробою підняти рейтинг глави російської держави. Адже після анексії Криму його рейтинги злетіли, і в Сирії він показав: "Ось який я молодець, який крутий хлопець!". Це знову-таки експлуатація ідеї "величі могутньої країни", іншими словами я це називаю так: "Ми без штанів, але з ядерними ракетами", або, як у часи перебудови було популярно говорити, "Верхня Вольта з ядерними ракетами" (зараз — Буркіна-Фасо в Західній Африці — Ред.). І Путін вперто на цьому грає.

Що може змусити росіян "прозріти"? Чесно кажучи, мені "по барабану", як вони будуть прозрівати. Не знаю, як це станеться. Але потрібно бити санкціями, оскільки вони — це зараз наша головна зброя. Тому що Росія в цій сфері не може конкурувати: як Радянський Союз програв економічне змагання, так само і Росія не зможе витримати таку конкуренцію з Заходом.

Саме це pмушує Путіна до ведення переговорів. Не знаю, як все це зараз впливає на росіян, але те, що санкції змушують Путіна і еліту навколо нього йти на переговори, — це факт.


Директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик:

Рецепт популярності Путіна в Росії полягає в тому, що він грає на глибинних фобіях і архетипах російського суспільства, які сам же ajhve', а потім на них наживається.

По-перше, це імперські настрої: Росія повинна бути імперією, наддержавою, яка повинна диктувати свою волю державам-сусідам і постійно вести боротьбу зі злом в особі США, або Заходу в цілому. У Росії завжди повинен бути зовнішній ворог.

По-друге, Росія оточена ворогами і зрадниками — на цій ідеї також грає Путін.

По-третє, експлуатується ідея про те, що саме Путін навів порядок. Чітка вертикаль, "сильна рука" — це також один з елементів його внутрішньополітичної стратегії.

Російський лідер максимально експлуатує ці тренди, що дозволяє йому отримувати підтримку більшої частини населення.

Враховуючи те, що Путіну сьогодні необхідно довести своєму ж суспільству, російським громадянам, те, що він користується у них популярністю, що йому немає альтернативи, соціологічні служби, які не хочуть потрапити в опалу, фіксують небувалий зростання рейтингу лідера. Хоча якщо виїхати за межі благополучних регіонів, виїхати з Москви чи великих міст, ми зіткнемося з тим, що популярність Путіна буде неоднозначною: ставлення до його політики і соціально-економічних процесів, які протікають в російському суспільстві і державі, буде відрізнятися. Це так звана "електоральна шизофренія", яка має місце в російському суспільстві. З одного боку, Путіна вітають і підтримують, як державну "сильну руку", а з іншого — вважають, що всюди зрадники, всюди керують чиновники і силовики, які гноблять, обкрадають і так далі. Проте росіяни не ставлять знак рівності між державною машиною і Путіним. На цьому також грає Путін.

Чому саме події в Сирії дають великий відсоток підтримки? Сирія розташована поруч з Росією, там не гинуть люди, які історично вважаються близькими росіянам. Ця війна — не на території сусідньої держави. Це не війна, коли постійно показують в онлайн-режимі кадри з загибеллю, коли в російський інтернет постійно потрапляють фотографії убитий російських солдатів або найманців. Це — далеко, там арабська мова, там не російськомовний ворог, там той, хто повністю вписується в тренд "вселенського зла" для російської пропаганди.

Що може змінити думку росіян про їх лідера? Смерть Путіна. Може бути тільки палацовий переворот, а потім викриття злочинів, розвінчання культу особи, як це було з культом Сталіна під час Хрущовської "Відлиги". Зруйнувати путінський образ і путінську Росію можна тільки одним шляхом — усунувши Путіна від влади. Іншого шляху немає.


Директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, соціолог Ірина Бекешкіна:

Для мене більш авторитетні соціологічні дослідження центру "Левада". Але я пам'ятаю останні результати аналогічного опитування "Левади", які показали, що рейтинг Путіна — на рівні 84% (або близько того), що ненабагато відрізняється від даних, які дає ВЦВГД.

У Росії триває якесь божевілля з приводу особистості Путіна. Йде мобілізація народу, як під час війни, але, по суті, без війни (на українському фронті, слава Богу, начебто все затихло, а Сирія далеко). Але штучно створюється свого роду мобілізація росіян проти всього світу, принаймні, проти всього західного світу. Така мобілізація, таке відчуття єдності і гордості за свою країну зазвичай буває під час війни, під час відбиття нападів противника. Але в Росії це зараз створюється абсолютно штучно засобами масової інформації: "Всі проти нас, а ми — вистоїмо, і Путін — наш основний захисник, поборник". Мені не раз доводилося чути від звичайних росіян фразу: "зате у нас є Путін!".

Так що Путін завойовує серця росіян з допомогою ЗМІ, і тільки. Хіба щось так суттєво змінилося на краще в Росії? Нічого.

А те, що великий відсоток підтримки Путін отримав за військову кампанію в Сирії... Ну, колись і Афганістаном пишалися.

Важко сказати, що має статися, щоб думка росіян про Путіна змінилася. Не думаю, що в Сирії буде достатньо трун, щоб росіяни подивилися на свого лідера інакше. Труни будуть, але вони будуть йти в Росію тихо, як йшли труни з України.

Громадська думка в Росії зміниться тоді, коли зміняться російські ЗМІ, тому що на даний момент йде посилена маніпуляція свідомістю — мовляв, "нехай ми воюємо з західним світом, Росія все одно сильніша від всього західного світу". Спочатку Америка і Росія з'ясовували відносини на території України, а нині — на території Сирії.

Поступ