Медіа
Перегляди: 1335
27 травня 2014

Більшість українців вірять у чесні вибори

Згідно з даними соціологічного опитування, більшість населення України переконана, що президентські вибори пройдуть або повністю чесно (9%), або з окремими порушеннями, які не вплинуть на загальний результат (45%).

Такі дані на прес-конференції в Укрінформі оприлюднила Ірина Бекешкіна, директор Фонду "Демократичні ініціативи ім.Ілька Кучеріва", передає кореспондент агентства.

"Населення України в більшості своїй переконує, що президентські вибори пройдуть або повністю чесно, або з окремими порушеннями, які не вплинуть на загальний результат. Так вважає більше половини населення України. Водночас більше третини населення або припускають, що результати будуть перекручені (32%), або впевнені, що усе буде підтасоване (11%)", - повідомила соціолог.

Бекешкіна назвала вибори особливими, зазначивши, що цього року більшість українців вірить у поліпшення ситуації в країні: "Цьогорічні вибори особливі тим, що більшість населення (58% опитаних) вірять, що вибори дозволять поліпшити ситуацію в Україні, такої ситуації на останніх виборах не було. 21% вважає, що вибори нічого не змінять. Проте, лише 4,5% думають, що вибори лише погіршать ситуацію".

Опитування також показало, що виборці вірять у вирішальність свого голосу. "20% українців переконані, що їхня участь у виборах чи відмова від участі, безперечно вплине на майбутнє України, або вплине певною мірою (42% опитаних). Не бачить такого впливу 32% населення", - сказала Бекешкіна.

Вона підсумувала, що найбільш оптимістично налаштовані жителі західного регіону, де бачать свій вплив від участі у виборах 81% населення, центрального регіону - 71%, та східного - 62%.

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України було проведено Фондом "Демократичні ініціативи ім.Ілька Кучеріва" разом із Центром ім.Разумкова з 14 по 18 травня 2014 року.

Опитування проводилось у всіх регіонах України, за винятком Криму. У ньому взяли участь 2011 респондентів. Дослідження здійснено за проектом "Громадський соціологічний консорціум" за фінансової підтримки Європейського Союзу.