Опитування
Перегляди: 1677
28 лютого 2008

Більшість громадян України не підтримують проведення з’їзду депутатів усіх рівнів у Сєвєродонецьку. Прихильники цього заходу становлять більшість лише в Криму та на Донеччині

Більшість громадян України не підтримують проведення „З’їзду депутатів всіх рівнів в Сєвєродонецьку”. 52% опитаних вважають цю ініціативу „спекуляцією політиків”. Підтримують захід 24%, які думають, що в Україні справді є спроби насильницької українізації та утисків російської мови. Однак переважна більшість прибічників з’їзду сконцентрована в Криму та на Донбасі, і навіть в макрорегіоні Схід-Південь („дуга” від Харкова до Одеси) кількість тих, хто не підтримує проведення з’їзду, вдвічі більша за кількість прибічників його проведення (46% на 28%).

Ставлення людей до з’їзду Фонд „Демократичні ініціативи” з’ясовував у своєму загальнонаціональному опитуванні, що було проведене у грудні 2007 року.

Опитування не виявило істотних розбіжностей думок залежно від статі, віку та рівня освіти. А от відмінності думок у різних регіонах виявилися дуже суттєвими. Найбільш негативно ставляться до проведення з’їзду у Західному регіоні (не підтримують 70%, підтримують – 6%, решта не визначилися) та у Центрі й на Північному Сході (не підтримують – 62%, підтримують – 12%). Здебільшого не підтримують цей захід і у макрорегіоні Південь та Південний Схід (не підтримують – 46%, підтримують – 28%).

Переважно підтримують проведення Сєвєродонецького з’їзду лише на Донбасі та в Криму (підтримують – 55%, не підтримують – 27%, решта 18% не визначилися). Проте у Криму та Донбасі громадська думка відрізняється: найбільшу підтримку проведення з’їзду має в Криму (86% – за, 13% – проти), переважає підтримка у Донецькій області (49% підтримки і 32% не підтримки), а у Луганській області позиції „за” (37%) і „проти” (33%) виявилися майже врівноваженими.

Найбільш залежною підтримка чи не підтримка проведення з’їзду у Сєвєвродонецьку виявилася від мови повсякденного спілкування. Цікаво, що не підтримали проведення цього заходу не лише ті, хто спілкується винятково чи переважно українською мовою (відповідно, 61 і 60% – проти), а й ті, хто рівною мірою спілкується українською та російською (60% - проти) і навіть ті, хто спілкується переважно російською (48% – проти, 21% – за). Підтримали проведення з’їзду лише ті, хто спілкується винятково російською мовою (57% – підтримали, 25% – ні).

Прес-реліз підготовлено за результатами загальнонаціонального опитування населення України, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” 5-18 грудня 2007 року. Методом інтерв’ю було опитано 1800 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, рівень освіти, регіон та тип проживання. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.3%.

У регіони було згруповано такі області:
 

Захід – Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області.
Центр та Північний Схід – Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Черкаська та Чернігівська області та м. Київ.
Південь та Південний Схід – Дніпропетровська, Запорізька, Харківська, Миколаївська, Одеська та Херсонська області.
Донбас та Крим – Донецька, Луганська області та АР Крим .

 

Питання статусу російської мови в переліку 30-ти найактуальніших проблем жителі Півдня та Південного Сходу ставлять на 21-ше місце

Питання статусу російської мови в переліку 30-ти найактуальніших проблем жителі Півдня та Південного Сходу ставлять на 21-ше місце, а жителі Донбасу та Криму – на 13-те. В цілому по Україні зазначене питання в списку найважливіших посідає 20-те місце з 30 можливих.

Лише 12% мешканців Півдня та Південного Сходу вважають питання статусу російської мови «найбільш важливим», в Криму та на Донбасі такої думки дотримується 31%, а в цілому по країні – 13%.

Такі результаті було отримано Фондом „Демократичні ініціативи” та фірмою „Юкрейніан соціолоджі сервіс” під час загальнонаціонального опитування, проведеного з 20 червня по 6 липня 2007 року. Методом інтерв’ю було опитано 1800 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, рівень освіти, регіон та тип проживання. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.3%.

Результати дослідження в цілому співставні з результатами відповідей на зазначене питання попередніх опитувань, що свідчить про усталеність громадської думки про пріоритетність суспільних проблем. Пріоритетними для мешканців Півдня та Сходу є соціально-економічні питання. І лише в Криму та на Донбасі питання статусу російської мови важливе для 31% виборців. Проте існують великі розбіжності в оцінці значущості цієї проблеми для населення Донбасу, з одного боку, й Криму – з іншого. Для жителів Криму питання російської мови входить у п’ятірку пріоритетних – вони важливі для 72% кримчан. А от значущість цього питання для донеччан значно менша – її включили до десятки пріоритетних 21%. Ще менш значуще мовне питання для мешканців Луганської області: 10%.

У регіони було згруповано такі області:
 

Захід – Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області.
Центр та Північний Схід – Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Черкаська та Чернігівська області та м. Київ.
Південь та Південний Схід – Дніпропетровська, Запорізька, Харківська, Миколаївська, Одеська та Херсонська області.
Донбас та Крим – Донецька, Луганська області та АР Крим.