Медіа
Перегляди: 1270
30 грудня 2015

Більшість громадян не підтримує ідею про дострокові вибори ВР — Золкіна

Соцдослідження показують, що люди все менше і менше довіряють парламенту, президенту та уряду, заявила в ефірі радіостанції Голос Столиці політичний аналітик Марія Золкіна. При цьому, за її словами, в ситуації «політичної фрустрації» населення не підтримує ідею про дострокові вибори парламенту.

Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» провів опитування думки експертів на предмет того, хто став найуспішнішим політиком року в Україні. На думку 29 з 58 експертів, найкраще себе показав глава Одеської області Михайло Саакашвілі. У трійку успішних політиків увійшли також президент Петро Порошенко і лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Серед аутсайдерів були названі прем'єр Арсеній Яценюк та лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко.

Результати опитування про успішність політиків в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментувала політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марія Золкіна.

За якими критеріями експерти оцінювали успішність політиків?

— Це традиційне експрес-опитування, тут виражено суб'єктивну думку експертів, які брали в ньому участь. Складно сказати, на чому засновував свою думку кожен експерт, але, виходячи з нашого досвіду, оцінювалося те, як політик представляв себе, які отримав політичні бонуси. Торік трійка лідерів включала президента, прем'єра та Андрія Садового, і це можна пояснити тим, що у політичної сили Садового був успіх на виборах. На мій погляд, експерти оцінюють репрезентативність політика.

Оцінки експертів співвідносяться з оцінками громадян?

— Вони дуже корелюються. Поразками в 2015 році експерти називають відсутність структурних реформ і відсутність ефективної боротьби з корупцією. І якщо ми подивимося на проблеми, які турбують рядове населення, паралельно ми проводимо і загальнонаціональні опитування, то побачимо, що людей турбує війна, а також проблеми корупції, проблеми економіки. Для людей проблема врегулювання подій на Сході на першому місці, але на другому-третьому - питання корупції та економіки.

Такі опитування якимось чином можуть вплинути на позиції політиків у владі?

— Прямого зв'язку між думкою експертів і політичними наслідками немає. Я думаю, що ці опитування потрібно розглядати відповідно до рейтингів довіри до окремих інститутів, також має враховуватися думка населення в рамках загальнонаціонального опитування. Зараз довіра до державних інституцій, насправді, знижується, і це серйозний сигнал. Довіра знижується до Верховної Ради, до уряду, до президента, до місцевої влади, яку ми вибрали тільки два місяці тому. Наприклад, Раді півроку тому не довіряли 63% опитаних, а зараз вже 74%. І так практично з усіма показниками. Роботу державних інститутів громадяни оцінюють досить скептично, і на них же покладають відповідальність за проблеми з корупцією, відсутністю реформ та в економіці.

Соцопитування: молодь пишається Україною, але не готова захищати її зі зброєю

Як ви оціните ймовірність дострокових парламентських виборів або переформатування уряду?

— У рамках коаліції будуть спостерігатися політичні баталії, думаю, це незаперечний факт. Більшість експертів прогнозують в 2016 році посилення внутрішніх протиріч між основними політичними гравцями. З іншого боку, частина експертів очікують дострокових парламентських виборів. При цьому є цікавий момент: суспільство незадоволене станом справ у державі, не довіряє державним інститутам, але воно не є політично визначеним на сьогоднішній момент. Має місце ситуація політичної фрустрації. Люди в більшості своїй не підтримують ідею дострокових парламентських виборів, і це важливий сигнал: незадоволеність від діючих політиків не обов'язково призводить до підтримки ідеї про нові вибори. Таку ідею підтримують 37% опитаних, не підтримують 43%, не визначилися 20%. При цьому більшість респондентів не визначилися з тим, кого б вони підтримали на ймовірних парламентських виборах. Близько 40% не знають, за кого б вони віддали свій голос, і це серйозний показник, причому для всіх гравців. Близько 9% підтримали б БПП, також 9% проголосували б за «Самопоміч», за «Опозиційний блок» — 6,5%. І показники абсолютно катастрофічні. Більшість політично не визначилися, і це, напевно, найважливіше в нинішній ситуації.

Раніше директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський заявив, що в суспільстві відбувся спад протестних настроїв через різке погіршення соціально-економічної ситуації в країні. Так політолог прокоментував результати опитування, поведеного фондом «Демократичні ініціативи» та соціологічною службою Центру Разумкова. Згідно з результатами дослідження, 82% опитаних не збираються виходити на мітинги і акції протесту.

У той же час соцопитування, проведене в рамках проекту «SocioStream AG», показало, що 16% виборців готові продати свій голос на місцевих виборах менш ніж за 200 гривень. На думку соціолога Дмитра Дмитрука, це свідчить про зростаючий цинізм у суспільстві.

Українці довіряють не депутатам, а поліції та збройним силам – соціолог
Читати повністю:
http://newsradio.com.ua/2015_12_30/B-lsh-st-gromadjan-ne-p-dtrimu-deju-pro-dostrokov-vibori-VR-Zolk-na-1710/