Медіа
Перегляди: 1777
10 березня 2015

Більшість експертів вважає, що Верховна Рада не зможе допрацювати весь належний термін

Більшість експертів вважає, що  Верховна Рада не зможе допрацювати весь належний термін до жовтня 2019 року. Про це повідомив політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Олексій Сидорчук: «Згідно з опитуванням, проведеним в лютому-березні 2015 року, серед 43 експертів, більшість із них вважають, що нова Верховна Рада припинить свої повноваження достроково».

Він зауважив, що народні депутати  отримали лише чотири бали з десяти від експертів. Зволікання з реформами, ігнорування коаліційної угоди, практика ухвалення законів за скороченою процедурою та продовження практики «кнопкодавства» – найчастіше згадувані «недоробки»  нардепів.

Олексій Сидорчук відзначив, що 31 експерт висловив незадоволення роботою парламенту і 10 експертів заявили, що робота парламенту їх влаштовує. У той же час,  більшість експертів відзначили, що у парламенті з’явилося більше кваліфікованих депутатів: 30 експертів сказали, що якість персонального складу нового парламенту «швидше, покращилась», порівняно з попередніми скликаннями, і 4 вважають, що «безумовно, покращилася». Серед найбільш ефективних фракцій нового парламенту експерти називають «Самопоміч», БПП і «Народний фронт».

Серед основних позитивних подій перших 100-та днів роботи парламенту експерти назвали створення коаліції і формування уряду (7 і 11 відповідно), а також визнання РФ державою-агресором (6 експертів). Негативно вони оцінили процес прийняття бюджету на 2015 рік (21 експерт), а також ігнорування коаліційної угоди (6 експертів).

Відповідаючи на запитання про те, які кроки повинна була здійснити, але не здійснила Верховна Рада в перші сто днів роботи, експерти вказали на необхідність запровадження процесу децентралізації, конституційної реформи, а також проведення виборчої та судової реформ. Кожне з цих положень підтримали по 9 експертів.