Коментарі
Перегляди: 1959
2 лютого 2017

Бекешкіна: на референдум підуть прихильники НАТО – і буде 70% "за"

Якщо президент Петро Порошенко проведе зараз референдум про вступ до Північноатлантичного альянсу, то українці підтримають цей крок.

Таку думку висловила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна в коментарі кореспонденту "Укрінформу". 

"Заява президента про референдум – це правильне рішення. Це спосіб певного тиску на наших західних партнерів: що Україна відчуває свою близькість до НАТО і що НАТО треба більш активно співпрацювати з Україною", – сказала вона.

"Тому що всі соціологічні опитування показують: якщо такий референдум відбудеться, він буде виграний. Причому з досить солідним рахунком", – заявила Бекешкіна.

"Вступ України до НАТО зараз підтримує половина населення. Приблизно відсотків тридцять не підтримує. Але якщо говорити про референдум, то там рахунок "за" – 75%, за нашими опитуваннями", – додала вона.

На думку соціолога, ті, хто проти членства України в НАТО, на цей референдум просто не підуть, а серед тих, хто підуть, число прихильників НАТО "зашкалює за 90%, бо вони активні, з ентузіазмом підуть і проголосують". 

Водночас Бекешкіна нагадала, що реально питання членства в НАТО перед Україною зараз не стоїть.

Це суперечить статуту альянсу, пояснила вона: Україна зараз воює, хоча офіційно йде АТО.

Та й якби щось змінилося у статуті, країни НАТО не досягли б у цьому питанні консенсусу, що є обов'язковим при прийнятті рішення, додала соціолог.

"Але демонстрація позитивного ставлення нашого населення до НАТО дуже важлива! Особливо в порівнянні з тим, що майже всі роки незалежності України ставлення нашого населення до членства в НАТО було негативним, люди віддавали перевагу нейтральному статусу", – сказала вона.

"Зараз ситуація змінилася – і це демонстрація позиції українських громадян! І це дуже важливо", – наголосила Бекешкіна.

Раніше Порошенко в інтерв'ю німецькій газеті "Berliner Morgenpost" заявив, що планує провести референдум щодо вступу України до альянсу НАТО.

Наприкінці грудня 2016 року "Демініціативи" та Центр Разумкова оприлюднили дані, за якими якби найближчим часом відбувся референдум щодо вступу України до НАТО, то в ньому б узяли участь 62% населення, серед яких 71% проголосували б позитивно.

Вересневе опитування Центру Разумкова, яке не проводили на окупованих територіях України, показувало, що за вступ до НАТО на референдумі проголосували б 44,3% громадян України, проти вступу – 38,1%.

Аналогічні дані отримали соціологи "Рейтинг": вступ до НАТО підтримали б 44% українців, а проти проголосували б лише 27%, ще 11% не голосували б узагалі. 18% опитаних не змогли тоді відповісти.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024