Медіа
Перегляди: 1826
24 квітня 2012

«Батьківщина» і «Фронт змін» підуть на вибори разом

Оксана Лігостоава,
Голос Америки

Політичний союз, про необхідність якого так довго говорили в Україні, нарешті відбувся. Дві головні опозиційні партії офіційно об’єдналися для участі у парламентських виборах. «Батьківщина» і «Фронт змін» сформують єдиний виборчий список, першим номером у якому буде Юлія Тимошенко, другим – Арсеній Яценюк. Окрім спільного партійного списку, політсили узгодять кандидатів у мажоритарних округах.

Про народження об’єднаної опозиції оголосили лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк і заступник лідера партії «Батьківщина» Олександр Турчинов на прес-конференції у понеділок. Політики продемонстрували журналістам «Декларацію єдності», підписану власноруч ув’язненою екс-прем’єркою. Перебування за ґратами не завадить Тимошенко очолити список політично, – заявив Яценюк.

«Для мене дуже важливо те, що під цією декларацією стоїть особистий підпис Юлії Володимирівни. Наші стосунки не завжди були безхмарними. Але ми зробили дуже серйозні висновки. Ми переступили через багато що, і ми все це залишили в минулому», – сказав лідер «Фронту змін».

На знак того, що взаємопоборювання забуте, Турчинов і Яценюк – якого колеги по опозиції раніше називали «проектом Банкової» – перед камерами потисли руки і обнялися.

Єдиним списком разом із «Батьківщиною» і «Фронтом змін» на вибори підуть іще 4 партії – «Народна самооборона», Народний рух України, «За Україну!» та «Реформи і порядок». Запрошені також інші опозиційні сили – «УДАР», «Свобода», «Громадянська позиція». Щоб переконати партію «УДАР» пристати до спільної колони, Віталію Кличку пообіцяли беззастережну підтримку на виборах мера Києва.

Як заявив Яценюк, мета об’єднаного походу – виграти перегони і здобути більшість у новій Верховній Раді. Як він повідомив, виборчий штаб об’єднаної опозиції очолить Олександр Турчинов.

Відтак єдиний партійний список «Батьківщини» і «Фронту змін», який іще недавно більшість аналітиків називали фантастикою, сьогодні став реальністю. Наскільки це підвищує шанси опозиції на перемогу?

За даними соціологів, рейтинг нового об’єднання не сягне вище суми рейтингів двох партій. Згідно з результатами березневого опитування соціологічної групи «Рейтинг», тандем «Батьківщина – Фронт змін» готові підтримати 30% виборців, тоді як поодинці партії отримали б 31%. Здавалося б, спільні списки нічого не додають і не віднімають, – зауважила в розмові з «Голосом Америки» науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

«Але з другого боку, ефект може бути дуже позитивним, бо ці дві партії не будуть взаємно поборювати одна одну. Адже електорат у них спільний; і коли б вони йшли на вибори окремо і боролися за цей електорат між собою, то я думаю, вони б сумарно знизили свій результат. Тому шанси у тандему «Батьківщина – Фронт змін» все-таки вищі», – вважає Бекешкіна.

На думку політологів, об’єднана опозиція у виграші навіть незважаючи на те, що соціологи поки що не очікують від об’єднання кумулятивного ефекту. Важлива символіка події, – сказав «Голосу Америки» професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Я думаю, що це об’єднання важливе навіть із символічної точки зору. Адже протягом тривалого часу сили, які називають себе демократичними, були роз’єднані. І це викликало величезну апатію серед людей. Апатія, розчарованість стала однією з причин перемоги Януковича. Опозиція була розколота і на місцевих виборах. І дуже часто можна було почути, як люди вимагають від опозиційних політиків: ви нам покажіть за кого голосувати. Байдуже, хто це буде –«Батьківщина», «Наша Україна», «Фронт змін». Але покажіть, що ви об’єдналися і когось висунули спільно. Тому зараз для виборців це об’єднання матиме значення. Якийсь приріст голосів воно дасть. І можливо, ми ефект побачимо далі», – вважає Гарань.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024