Коментарі
Перегляди: 2171
12 грудня 2019

Одна з небезпек ухвалення закону про особливий статуc ОРДЛО на постійній основі – автономізація ОРДЛО

Верховна Рада продовжила на один рік дію закону про особливий статуc Донбасу

Про те, що передбачає той факт, що закон  буде перероблений згодом з врахуванням думки українського суспільства і підписаними президентом Зеленським зобов'язаннями щодо імплементації «формули Штайнмаєра»,  напередодні в ефірі  програми «Вечір з Мирославою Барчук» на телеканалі ЕСПРЕСО прокоментував професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні  ініціативи» Олексій Гарань.

«Якщо ми  вживаємо термін «особливий статус», то слід розуміти, що він не стосується  Донбасу загалом, як любить говорити про «особливий статус Донбасу» Росія, а лише неконтрольованої  Україною території – тобто ОРДЛО», – зауважив політолог.

За його словами, доля цього закону – найбільш складне питання, яке лишилося з переговорів у Парижі,  тому що з ним пов'язані і вибори, і контроль над кордоном, власне, всі ті питання, навколо яких розходиться думка України, яку озвучив Зеленський,  і Путіна.

«Що робить зараз «Слуга народу» і команда Зеленського? –   пробує прогнозувати  Олексій Гарань. – Вони пролонгують цей закон на рік, так як це робила і попередня влада,  яка тричі його пролонгувала,  і  більше принципових правок вносити  не будуть. Вони розуміють, що зараз часу немає, це буде розколювати суспільство... А нові правки робитимуться  потім».

Однак  що буде у цих нових правках –  це вже знак питання, наголошує Олексій Гарань. На його думку,  у тій самій «формулі  Штайнмаєра» криються небезпеки. Насамперед це  формулювання,  що цей закон  діятиме на постійній основі.

«І отут постає питання: що означає «на постійній основі»? По-перше,  які будуть ці особливості місцевого самоврядування? Чи  розширюватимуть права цих регіонів? Якою мірою? Чи буде там фігурувати  "народна міліція",  повна амністія і всі інші речі, з якими не погоджується українське суспільство?», – застерігає політолог.

За його словами,  судячи з брифінгу голови партії «Слуга народу» Олександра Корнієнка, не йдеться про зміни в Конституції, власне,  те, чого  вимагає Росія. Але  якщо цей закон буде ухвалений не на тимчасовій, а на постійній основі, то це означатиме, що ці  райони отримують додаткові права. І це насправді  вже  буде «автономізація Донбасу», наголошує Олексій Гарань.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024