Аваков занадто цінний для Зеленського, на даний момент він його не здасть — Олексій Гарань

Медіа
Перегляди: 3297
5 червня 2020
Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Парламент провів кадрові зміни в уряді: призначили нових міністра культури та віцепрем’єра-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. А 5 червня відбудеться акція під Верховною Радою за відставку міністра МВС Арсена Авакова.

Новою віцепрем’єркою-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції стала Ольга Стефанішина, міністром культури — нардеп від «Слуги Народу», колишній Гендиректор групи «1+1 Медіа» Олександр Ткаченко.

Про останні політичні події Громадське радіо поговорило з науковим директором Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професором Києво-Могилянської академії Олексієм Гаранем.

Анастасія Багаліка: Призначення нових міністрів були погоджені на комітетах, все було вирішено, але тим не менше, в Раді призначення викликало бурхливі емоції. Як це можна прокоментувати?

Олексій Гарань: Чому багато галасу? Тому що йде гостра політична боротьба, і тут сторони не лізуть за словом у кишені. І в деяких випадках виправдано, як з Ткаченком. Але ми маємо розуміти, що парламент є парламент, і якщо ми подивимося засідання британського парламенту, то це теж таке шоу, хоча там політика набагато більш структурована.

Олександр Ткаченко

Анастасія Багаліка: Чому ви вважаєте виправданим галас навколо Ткаченка?

Олексій Гарань: Що не можна відняти у пана Ткаченка – він дійсно професіонал. Він багато років очолював великий успішний телеканал, і про його професіоналізм кажуть усі. Питання в тому — для чого і на що буде використаний цей професіоналізм? Не будемо забувати, що це не просто міністр культури, а й міністр інформаційної політики. А це людина, яка очолювала канал Коломойського і яка на цій посаді чітко виконувала вказівки олігарха. Інакше б не могло бути, інакше б його просто зняли. Зараз кажуть, що він дистанціюється від Коломойського, і це правда, тому що в Ткаченка зараз своя політична гра. Але якщо ми вже малюємо образ ідеального політика і управлінця, то в нього мають бути цінності і принципи. І ми знаємо, що телеканал «1+1» не відрізнявся чистою під час виборчих подій, він діяв дуже брудно, насправді, відверто підігравав одному кандидату, та ще й в ганебний спосіб. Саме на телеканалі «1+1» у розпал кампанії пролунав фейк, що Порошенко вбив свого брата, і це один з найрейтинговіших каналів.  І ця людина буде тепер очолювати Міністерство культури. А де ж тут культура? І він буде очолювати питання інформаційної політики. Так, це не буде гра на одного олігарха, але тут буде гра в інтересах влади, і в мене тут сумнівів немає.

Ще один момент – буквально кілька днів тому Ткаченко ще збирався йти на мера столиці. Це теж доволі трагікомічно, тому що якогось досвіду господарника, керівника саме містом в нього немає. Але він хотів і раптом перехотів — став міністром культури. Так чого ж ти хочеш? Ти хочеш бути мером Києві чи міністром культури? Чи ти просто береш те, що тобі пропонують, щоб отримати посаду і більше влади. Тому в мене ставлення таке: це професіонал, який, на жаль, може проводити лінію достатньо безпринципну, залежно від того, де будуть його інтереси і інтереси тих, хто його опікує. Зараз це не Коломойський, але, можливо, Зеленський.

Ольга Стефанішина

Анастасія Багаліка: Ваша оцінка нової міністерки з євроінтеграції – Ольги Стефанішиної?

Олексій Гарань: Стефанішина – дійсно експертка, вона працювала в урядовому офісі, працювала за попередньої влади, зокрема з Іванною Климпуш-Цинцадзе, тому її призначення достатньо позитивно оцінено. Питання в тому, що вона не мала досвіду переговорів на високому рівні. Проте вона працювала в цій сфері, тому ставлення до цього більш-менш спокійне. Але ми маємо розуміти, що віцепрем’єр не має достатньо повноважень. І в цьому контексті я б звернув увагу на те, що в нас відбувається в сфері зовнішньої політики. Ми були свідками того, коли головним дипломатом країни став Андрій Єрмак, який перетягнув на себе ковдру Міністерства закордонних справ і на російському, і на американському напрямку, і це дуже погано. Я думаю, що те, що відбувалося з Пристайком свідчить про те, що хтось у владі на нього мав зуб, і я думаю, що це Єрмак. Гадаю, що в нього не склалося з Пристайком і зробили цю рокіровку Кулеба-Пристайко, а тепер Пристайко не встиг пробути на посаді віцепрем’єра кілька місяців і його й тут знімають та відправляють на роботу до Лондона. Пристайко – кадровий дипломат і дуже досвідчений, тому, думаю, він ще попрацює на Україну. Але ця чехарда свідчить про хаотичність прийняття рішень у владі.

Арсен Аваков

Анастасія Багаліка: 5 червня під парламентом готують акції з вимогою відставки Арсена Авакова з позиції міністра внутрішніх справ, а в Раді слухатимуть його звіт. Які ваші очікування?

Олексій Гарань: Не треба бути професором політології Києво-Могилянської академії, щоб прогнозувати, що результату не буде. Я думаю, що Зеленський на даний момент Авакова не здасть. Він занадто пов’язав свою діяльність з Аваковим, тому, я думаю, що реальних змін не відбудеться. Так, буде багато критики з боку опозиції, вона буде використовувати цілком слушні аргументи, що Аваков насправді не провів реальну реформу поліції, він ув’язався у боротьбу із волонтерами і в політичні переслідування волонтерів, що ми бачимо по справі навколо вбивства журналіста Шеремета. Але Аваков занадто цінний для президента, Зеленський ним не пожертвує, в даний момент точно ні.

Повну версію розмови можна прослухати у цьому звуковому файлі:

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024