Медіа
Перегляди: 3146
1 травня 2017

Атмосфера у США така, що Росія перетворюється на ворога – Гарань

Радіо Свобода

100 днів президента Дональда Трампа – тема досить серйозна. Всі зараз намагаються зрозуміти, що ж відбулося і з США, і зі світом за ці 100 днів. Від президента Дональда Трампа чекали серйозних змін у внутрішній політиці. Однак, поки що і реформа охорони здоров’я, і боротьба з міграцією не стали такими діями, які призвели б до якихось серйозних змін. Виявилося, що набагато важче зробити щось практично, ніж пообіцяти під час президентської передвиборчої кампанії. Проте у зовнішній політиці, яка, здавалося, не є головною частиною передвиборчої програми Дональда Трампа, відбуваються дійсно рушійні зміни. Дональд Трамп досить жорстко поставився до дій президента Сирії Башара Асада з приводу застосування хімічної зброї у цій країні, і погіршилися досить серйозно американсько-російські відносини, є серйозне напруження у відносинах США з диктаторським непередбачуваним режимом Північної Кореї, ревізія чекає на американсько-іранські відносини. Ми можемо говорити, що напруга зростає за ці дні по всьому світу.

Віталій Портников: Пане Гарань, як оці карколомні зміни зовнішньополітичні можуть позначитися на американсько-українських відносинах?

Що було наговорено у ході кампанії, зараз зависло

Олексій Гарань

– Те, що було наговорено дуже багато у ході кампанії, зараз зависло. Більшість залишилося або нереалізованим, або в стадії проголошених змін, але де-факто які тільки перебувають, можливо, у процесі здійснення. Я погоджуюся, що саме зовнішня політика виявилася найбільш контрастною, можливо, порівняно з тим, що робив Барак Обама. Перше – Трамп призупинив реалізацію Транстихоокеанського партнерства. І це дійсно припинено. Єдине, де передвиборчі обіцянки Трампа були виконані.

Трамп підходить до керування країною, як до керування бізнесом

Олексій Гарань

Головна причина – потрібна підтримка Конгресу. Але попри той факт, що зараз республіканці мають більшість в обох палатах (достатньо унікальна ситуація для США), голосів не вистачає. У США голосування дуже часто не йде суто за партійною ознакою, а за поглядами конгресменів, які можуть бути різними. Трамп підходить до керування країною, як до керування бізнесом. На чолі розставляє своїх людей, при чому близьких йому родинно. Він не хоче друкувати свою декларацію про податки. І це викликає питання. І рейтинг схвалення (Трампа – ред.) найнижчий, порівняно з усіма його попередниками.

Олексій Гарань

– Послухаємо коментар щодо цього питання, який дав Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Не може бути в США цар, який, з якої ноги встав вранці, так керує країною

Володимир Огризко

Володимир Огризко: Ви бачите еволюцію Трампа від того, що були заяви і про застарілість НАТО, і про непотрібність ЄС, і про те, що Росія – це великий друг. І що ми маємо через 100 днів? Абсолютно інші підходи, які є реалістичними. Не може бути в США цар, який, виходячи з того, з якої ноги він встав вранці,так керує країною. Це інший випадок – демократичний спосіб керівництва. Все стало чи стає, щонайменше, на місце.

– Пане Гарань, якраз напередодні цих 100 днів з’явилися заяви щодо значного зменшення допомоги Україні, при чому більш значного, ніж іншим країнам, яким буде скорочена допомога по лінії Американської агенції розвитку (USAID). Виникає питання: це теж певний підсумок?

– Як я розумію, це проект бюджету, який вніс американський президент. Тут він якраз йде у дусі своїх передвиборчих заяв – скорочення міжнародної допомоги. Американці допомагають, тому, що це стратегічно вигідно – краще вкладати гроші у допомогу, підтримувати певні країни, ніж спровокувати агресію з боку інших країн, ніж боротися з нестабільністю в регіоні. Але це не настільки критично для бажання або небажання України проводити реформи. Це з символічних сигналів. Я не сказав би, що це плюс.

– Є ще знаменита фраза Рекса Тіллерсона: чому американські платники податків мають сплачувати за Україну? З фрази, яку він сказав на саміті міністрів закордонних справ країн-членів НАТО.

Дуже важливу роль грала позиція Ангели Меркель і Терези Мей, які принципово наголошували на необхідності допомоги Україні

Олексій Гарань

– Якої ми не чули, а про яку нам розповідають, що він сказав. Він хотів послухати відповіді європейців. Я думаю, що питання стояло в цілому, наскільки треба допомагати Україні, мова не йшла тоді конкретно про цифри бюджету. Завжди американці ведуть перед з приводу допомоги Україні і санкцій, а тут дуже важливу роль грала позиція Ангели Меркель і Терези Мей, які принципово наголошували на необхідності допомоги Україні.

– Пане Гарань, а де реальна можливість для покращення стосунків США і Росії?

Росія перетворюється на ворога

Олексій Гарань

– Щодо нас, як каже російське прислів’я, не було б щастя, так нещастя допомогло. Насамперед це російське втручання у виборчу кампанію США, зв’язки з Росією, які розкрилися у деяких важливих учасників кампанії Трампа, під прицілом і американської преси, і Конгресу, призвело до важливих змін. Атмосфера зараз така, що Росія перетворюється на ворога. Контакти з нею мають обмежуватися, і ми маємо себе поводити відповідним чином.

Що може отримати США від Росії? Якщо Росія припинить підтримку Асада. У США йшли різні сигнали останнім часом, зокрема, що вони не наполягають на тому, щоб відбулася відразу відставка Асада. Але після застосування хімічної зброї це все змінилося. (Після ракетного удару США по авіабазі урядових військ в Сирії – ред.) зараз, я думаю, буде певна пауза – чекатимуть, якою буде реакція росіян.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024