Медіа
Перегляди: 1276
2 вересня 2014

Анексія Криму радує росіян все менше

Росіяни задумалися про негативні наслідки анексії Криму. Вони вже не так раді приєднанню півострова, як чотири місяці тому.

Про це свідчать результати опитування, проведеного «Левада-Центром» в серпні, повідомляє РБК Росія.

«Кількість росіян, у яких повернення Криму до складу Росії викликає радість, зменшилася за чотири місяці з 23 до 16%», - йдеться у повідомленні. За даними опитування, скоротилася і частка громадян, які на питання про почуття, які відчувають у зв'язку з поверненням Криму, говорять про схвалення рішення керівництва Росії: тепер таких 40%, тоді як у березні було 47%.

Почуття гордості за країну переживають тепер відповідно до 30 і 37%. Негативні емоції (несхвалення, протест, сором) збереглися у 9% опитаних.

весни змінилися погляди респондентів на те, як у самій Україні сприймають відторгнення півострова: в Росії усвідомлюють зростаючу ворожість з боку сусідів. У серпні тільки 9% відповіли, що громадяни сусідньої країни не переживають негативних почуттів стосовно Росії. Наприкінці березня цей показник становив 17%. 23% опитаних упевнені в тому, що цей крок викликає в українців ненависть тільки до російського керівництва, 38% говорять про ненависть до Росії в цілому. У березні такий розклад прогнозували 18 і 24% відповідно.

При цьому думка про те, чиїм має бути Крим, істотно змінилася не на користь України. У її складі його бачать тільки 4% проти 14% у березні. За державну незалежність півострова висловилися 15% проти 11%. За входження до складу Росії - 73% проти 64%.

Проте з весни помітно знизилася готовність росіян скоротити свої прибутки, щоб держава могла фінансувати приєднання півострова. Соціологи повідомляли респонденти, що приєднання Криму вимагає від Росії значних вкладень, які спричинять обмеження зростання зарплат і пенсій, скорочення соціальних програм, зростання цін. У березні лише 19% опитаних навідріз відмовилися особисто платити за дії російського керівництва. Зараз "абсолютно не готові" піти на особисті витрати 28%. Повною мірою або значною мірою постраждати за Крим готові 17% (було 26%). На певні витрати згодні піти 33%, як і у березні.

Опитування «Левада-Центра» проведене 22-25 серпня за репрезентативною вибіркою серед 1600 осіб у 134 населених пунктах в 46 регіонах. Статистична похибка не перевищує 3,4%.