Медіа
Перегляди: 2843
10 грудня 2017

Андрій Сухарина: Населення фактично не бачить успіху реформ

77% опитаних не змогли назвати жодної
реформи в Україні.
Такі дані опитування громадської думки,
здійсненого Фондом "Демократичні ініціатви" ім. Ілька Кучеріва.

Андрій СУХАРИНА, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» прокоментував на  Громадському радіо, чому громадяни не бачать жодних успішних реформ в країні .

Тетяна Трощинська: Що вдалося з’ясувати з приводу оцінки реформ? Чи бачать їх, чи ні?

Андрій Сухарина: Насправді, населення фактично не бачить успіху реформ. 77% опитаних не змогли взагалі назвати жодної успішної реформи, на їхню думку. Ми можемо порівнювати ці данні з результатами експертного оцінювання, яке ми робили паралельно. Тут оцінки трошки краще, але все одно вони не втішні. Тому ми можемо говорити, що наразі населення і, в тому числі, експерти не бачать якогось суттєвого прогресу.

Негативні сигнали є і для Верховної Ради, і для Президента, тому що з року в рік збільшується процент людей, які вважають, що рушійність цих сил є гальмом.

Тетяна Трощинська: З чим це пов’язано?

Андрій Сухарина: Причин багато, і перше – це питання комунікації. Звичайній людині не змогли пояснити, чому процес реформи важливий, і що вона отримує на виході, чим стане їй краще після провадження цих реформ. Люди відповідають, що інформації, яку надає уряд, недостатньо, або ця інформація не відповідає дійсності або вона заважка. Тобто ті реформи, які бачать експерти, не завжди бачить населення.

Друга проблема, на яку звертають увагу люди, це проблема з корупцією. Ми не бачимо жодного прогресу у вирішенні цієї проблеми. Відповідно, якщо не вирішується основна проблема, дуже важко говорити, що населення чомусь має побачити вирішення інших проблем, побачить успіхи чи якісь реформи.

Тетяна Трощинська: Боротьбу з корупцією ми можемо вважати найзатребуванішою реформою?

Андрій Сухарина: Так. І це підтверджують дані, коли ми запитуємо людей: «Яка реформа, на вашу думку, є пріоритетною?». Понад 50% опитаних відповідають, що нині це реформа боротьби з корупцією.

Тетяна Трощинська: Які успіхи бачать експерти?

Андрій Сухарина: По-перше, успішною вони вважають реформу децентралізації. Вона не завершена і буде тривати достатньо довго, але певні успіхи в ній є. Далі – це є старт реформи охорони здоров’я, освітньої і судової реформ, створення нових антикорупційних органів. Але ми говоримо поки про старт, жодних результатів ці речі, окрім децентралізації, публічних закупівель, ще не дали.

Тетяна Трощинська: Про що оцінка успішності реформ мала б сказати уряду, яка повинна бути провідником реформ?

Андрій Сухарина: Насправді, для уряду є певні позитивні сигнали, зокрема, тому що роль уряду і населення, і експерти оцінюють краще, ніж президента  і парламенту. Негативні сигнали є і для Верховної Ради, і для Президента, тому що з року в рік збільшується процент людей, які вважають, що рушійність цих сил є гальмом.

Оригнінал: Громадське радіо

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024