Медіа
Перегляди: 1592
30 березня 2015

31,4% українців готові рік-два терпіти труднощі заради реформ. Водночас 27% респондентів взагалі не готові зносити матеріальні труднощі, оскільки не вірять в успішність українських реформ

Апостроф

У рамках проекту Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) «Ініціювання Національного діалогу в Україні» провели соціологічне опитування, одним з питань якого було: «Чи готові українці терпіти тимчасове погіршення свого матеріального становища заради проведення реформ в країні?».

Результати показали, що українці все ж дають шанс владі, але ненадовго. Кількість людей, все ще готових терпіти і тих, чиє матеріальне становище є нестерпним або вони вже зневірилися в реформах, розділилося майже порівну, з невеликою перевагою на користь зневірених.

В цілому українці готові терпіти матеріальні труднощі і зниження рівня життя заради проведення реформ. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» спільно з соціологічною службою Ukrainian Sociology Service в рамках проекту Міжнародного центру перспективних досліджень «Ініціювання Національного діалогу в Україні».

Так, 31,4% опитаних готові терпіти рік-два, 11,7% будуть терпіти стільки, скільки потрібно, але тільки за умови, що дії влади дійсно будуть спрямовані на глибинне реформування країни і успіх України в подальшому.

У той же час 27% респондентів взагалі не готові терпіти матеріальні труднощі, оскільки не вірять в успішність українських реформ, а 22% опитаних заявили, що вони не готові терпіти, адже їхнє матеріальне становище вже зараз нестерпне. Не визначилися з відповіддю 7,8%.

У регіональному аспекті найбільше число тих, хто готовий дати українській владі шанс і терпіти погіршення свого матеріального становища заради проведення реформ, виявилося у Волинській, Рівненській, Тернопільській, Івано-Франківській областях. Лідерами в готовності чекати перших результатів реформ лише певний час опинилися, окрім Волині, ще Чернігівська, Сумська, Київська та Житомирська області.

Максимальна кількість українців, які не вірять у те, як влада буде проводити реформи, живе у Харківській, Хмельницькій, Вінницькій, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Свій нинішній матеріальний стан оцінюють як нестерпний жителі Миколаївської, Херсонської, Донецької та Одеської областей.

 

Дослідження проводилося з 25 грудня 2014 року по 15 січня 2015 в 11 регіонах України. Всього опитано 4413 респондентів. Опитування в Луганській області та анексованому Криму не проводився.

Автори проекту «Ініціювання Національного діалогу в Україні» впевнені, що для подальшого розвитку України як цілісної і незалежної держави  необхідно ініціюати і проводити Національний діалог.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024