Реформи в Україні: експертна оцінка

Опитування
Перегляди: 4326
4 грудня 2017

Опитування експертів організацій, що входять до складу Реанімаційного Пакету Реформ було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Секретаріатом РПР впродовж 24–28 листопада 2017 року. Метою опитування було визначення оцінки прогресу, темпів та прогалин реформ в думках експертів. Всього опитано 60 експертів. Для порівняння наводяться дані експертного опитування, проведеного 3–8 лютого 2017 року.

Це дослідження було представлено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках програми «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст дослідження є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Інфографіку до опитування можна переглянути тут 

  • Експерти Реанімаційного пакету реформ  оцінили  процес реалізації  реформ в Україні нижче середнього – у 2,66 бала за 5-бальною шкалою.  Більшість опитаних вважають,  що зі всього необхідного процесу реформ здійснено не більше третини, при цьому, однак, більшість  експертів  залишаються оптимістами,  вірячи у  майбутній успіх (щоправда,  значна частина з них  мають певні сумніви). При цьому, експерти наголошують, що втілювати в першу чергу потрібно ті реформи, які на даний момент  неуспішні – правоохоронних органів, антикорупційну, державного управління.
  • Основними успіхами в процесі реформ експерти вважають  впровадження децентралізації, старт медичної реформи, початок роботи нових антикорупційних органів, зрушення у реформі освіти та початок судової реформи.
  • Основні провали  у здійсненні реформ експерти пов’язують з реформуванням  правоохоронних органів, зокрема суду, органів внутрішніх справ, прокуратури, а також зі здійсненням антикорупційних реформ. Є суттєві проблеми також із покращенням якості державної служби,  не здійснено й виборчої реформи.
  • За оцінками експертів, рушіїв реформ в Україні значно менше, ніж гальм.  Локомотивами реформи експерти майже одностайно вважають  тільки громадянське суспільство та країни Заходу. Скоріше позитивно експерти оцінюють  роль уряду. А от Президента та парламентську коаліцію більшість експертів вважають більше гальмом, ніж рушіями. А  найбільш потужними гальмами  реформ експерти вважають  насамперед  олігархів, бюрократію та правоохоронних органи.
  • Більшість експертів  вважає, що інформації про реформи недостатньо: людина не має можливості розібратися, що робить уряд і які реформи проводить, або ж інформація, яку уряд дає про свою роботу і реформи, не викликає довіри, бо часто не відповідає дійсності.
  • Серед завдань, якими в першу чергу повинна займатися влада, явно переважають два: «по-справжньому боротись з корупцією (запровадити антикорупційний суд, активізувати роботу спеціалізованих структур, не перешкоджати діяльності НАБУ)» та «встановлення верховенства права (оновлення судової влади, закінчення реформи поліції, прокуратури та інших структур)».

Повна версія результатів опитування за посиланнями: