Коментарі
Перегляди: 1492
8 березня 2018

Позови до України через енергоблокаду півострова – пропагандистська акція Росії

Підконтрольна Росії влада окупованого Криму готує позови до українського керівництва через енергоблокаду півострова. Постраждалих від вимкнень світла кримчан закликають звертатися до робочої групи.

Електроенергія з материкової частини України перестала надходити в анексований Крим у грудні 2015 року ‒ після пошкодження електроопор у Херсонській області. Зараз Крим постачають за рахунок власної генерації, генераторних установок, привезених із сусідньої Росії, та через енергоміст з російської Кубані.

Керівник експертної ради з міжнародно-правових питань при російському уряді Криму Олександр Молохов сказав у коментарі Радіо Крим.Реалії, що у відповідь на активність Києва у міжнародних інстанціях його робоча група готує позови проти України. За його словами , «йдеться не про «владу» Криму… Це – позови від кримчан і кримських організацій, які постраждали в результаті водної, транспортної, інформаційної, енергетичної блокади».

 

Півострів вважається окупованою територією, Росія несе відповідальність за все те, що там відбувається

Олексій Гарань

 

Але готуються й інші позови, ними займається робоча група з міжнародно-правових питань. «Просто вирішили організувати юридичний контрнаступ, – додає Молохов. – Тому що Україна досить активно поводиться на цьому фронті проти Криму та проти Росії. Нам здалося, що буде неправильно, якщо ми будемо тільки відмовчуватися, виправдовуватися. Нам є що висунути Україні, яка, безумовно, порушує права кримчан: на освіту, свободу пересування, права власності, культурні права кримчан. В цілому кримські санкції несправедливі».

Політолог, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань називає ініціативу з підготовки позовів проти України пропагандистською акцією.

‒ Ми стикаємося з явною політичною фальсифікацією, знущанням з боку Росії. Світ не визнає анексію Криму, зрозуміло, що ніхто не буде реагувати на якісь позовні заяви з боку цієї робочої групи або експертної ради. З юридичної точки зору, півострів вважається окупованою територією, і Росія несе відповідальність за все те, що там відбувається. Це – чітке положення міжнародного права. У відповідь Росія намагається створити таке шумове поле, зокрема в Європі. Хоча, я думаю, основний напрямок ось таких пропагандистських акцій ‒ перекласти відповідальність за проблеми кримчан з хворої голови на здорову.

Оригінал: Радіо Свобода

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024