Коментарі
Перегляди: 1806
25 січня 2018

Олексій Гарань про перспективи української делегації в Давосі

Олексій Гарань про перспективи української делегації в Давосі. Фото: "Український інтерес"/ Юрій Горбань

У швейцарському Давосі стартував 48-й Міжнародний економічний форум. Туди прибула вся політична та фінансова еліта. Учора під час форуму Президент України Петро Порошенко зустрівся з директором Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард та прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Представниця МВФ заявила, що фонд і надалі підтримуватиме Україну у просуванні реформ. А з ізраїльським прем’єром очільник України обговорив економічне співробітництво між державами. Найближчим часом Порошенко має зустрітися і з главою США Дональдом Трампом.

Чого очікувати від зустрічі з американським Президентом та які перспективи української делегації у форумі, “Українському інтересу” розказав політолог, науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Олексій ГАРАНЬ.

“Цього року в економічному форумі в Давосі беруть участь п’ять лідерів країн “Великої сімки”. Це свідчить про дуже високий рівень представництва. Зокрема, туди приїхав очільник США Дональд Трамп. Це – знаково, оскільки протягом двадцяти років американські президенти не приїжджали в Давос.

На мою думку, для Трампа візит не буде простим, адже багато країн насторожені його політикою. Наприклад, Меркель уже побувала на форумі й поїхала звідти, не дочекавшись приїзду Президента США. Це можна інтерпретувати як своєрідний знак “фе” з боку Меркель з приводу того, що Сполучені Штати виходять із міжнародних зобов’язань. Зокрема, з Паризької кліматичної угоди.

Водночас для України візит Трампа – це додаткова можливість поспілкуватися з ним. Зустріч Порошенка і Трампа є дуже важливою, адже останнім часом американсько-українські стосунки будуються у новому контексті. Це пов’язано з тим, що за Трампа позиція США щодо Росії стала жорсткішою, розширені санкції проти Москви, нам нададуть летальну зброю. Крім того, для України створюється новий контекст. Закон про деокупацію Донбасу готувався з консультаціями наших західних партнерів, зокрема й американських. Але водночас ми бачимо, що Росія блокує переговори про миротворчу місію. Тому очевидно, що тут дуже важливо буде “звірити годинники”. Ба більше, дипломатії завжди важливий особистий контакт між лідерами країн. А коли йдеться про Трампа, то для нього це важливо “в квадраті”. Я думаю, що у Києва вже є особисті стосунки з адміністрацією США.

Також для України є дуже важливою зустріч із іншими провідними лідерами. Наприклад, з Нетаньягу – прем’єром Ізраїлю. Це дуже важлива тема для України, оскільки зараз ми обговорюємо з Ізраїлем питання зони вільної торгівлі. До речі, Ізраїль підтримав резолюцію, яка засуджує дії Росії в Криму. І це теж знаково.

Крім того, безумовно важливими є перемовини з Крістін Лагард – директором Міжнародного валютного фонду, оскільки наразі йдеться про надання допомоги для України. Як відомо, міжнародні організації критично висловилися щодо гальмування в Україні закону про антикорупційний суд, який Президент вніс до парламенту, але парламент його не включив. Я думаю, що з одного боку, керівник МВФ могла донести до Порошенка ці критичні думки, які існують в міжнародних організаціях щодо необхідності створення в Україні такого суду. З іншого боку, Порошенко міг дати якусь аргументацію тому, що відбувається. Я думаю, що результатом зустрічі може бути прискорення просування цього закону.

Український інтерес цього форуму полягає в тому, що він є неформальним світовим самітом, де обговорюють тренди розвитку світу. І це стосується як економічних тем, так і тих загроз, які виникають. Ну от, наприклад, будуть говорити про кібербезпеку. Там буде обговорюватися така тема як фейкові новини, криптовалюти. Тобто, я думаю, що це якраз те, що нам потрібно. Бо якщо ми говоримо про фейкові новини і кібербезпеку, то Україні якраз є що тут сказати, оскільки зараз ми перебуваємо на передній лінії боротьби з російською загрозою і гібридною війною”.

 Оригінал: Український інтерес

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024