Медіа
Перегляди: 1988
13 вересня 2012

Зв’язок між партією і кандидатом-мажоритарником – тенденція виборів-2012

Партійність на цих виборах відіграватиме   значно більшу роль,  ніж  на виборах  1998 і 2002 років,  коли вибори проводились за схожою виборчою системою.  Так вважає керівник соціологічної служби Ukraine Sociology Service Олександр Вишняк. Це виявляється у високій кореляції між рейтингом кандидата-мажоритарника з  рейтингом партій у конкретному  окрузі в  різних областях України, пояснив соціолог.

«Приміром,  у тих  5 округах, де ми останні місяці проводили опитування, виявилося, що в першу трійку ввійшов тільки один самовисуванець, – констатує соціолог. – Решта були представниками певних партій».  Олександр Вишняк наголосив, що  нині  простежується  чітка тенденція домінування  в окремих регіонах  кандидатів від «Батьківщини» та «УДАРу»,  де лідирують ці партії, а в окремих – кандидатів від  Партії регіонів, де лідирує саме ця партія. Особливо це виявляється у тих регіонах, де певна партія має 35–40% підтримки. Там її  мажоритарний кандидат, безперечно, лідирує над іншими. Тобто зв’язок між партією і кандидатом є, констатував експерт, тоді як у  2002 році  у мажоритарних округах 40% переможців були самовисуванці, 33 % серед мажоритарників були безпартійними.

«Зараз такого не буде, – переконаний Олександр Вишняк. – Я впевнений, що у мажоритарних округах самовисуванців переможе не більше як 20–25%,  а можливо, й ще менше. Перемогу здобудуть в основному партійці».

Ще однією тенденцією цих виборів може стати перемога маловідомих кандидатів, наголосив соціолог. «Всі ми вважали, що маловідомі кандидати, наприклад, від партії «УДАР» можуть у кращому разі виграти 1–2 мажоритарних округи і то випадково. Насправді ж виявилось, що саме бренд «УДАРу» в Центральній Україні працює добре, а у деяких округах навіть краще, ніж  бренд «Батьківщини». Звичайно, загальний рейтинг «Батьківщини» вищий, але у багатьох округах, і не тільки Київської області,  молоді  кандидати від «УДАРу»  ідуть дуже добре». Соціолог пояснив –  вони не мають того негативного шлейфу, які мають за собою кандидати від партії влади і опозицій. І це стане новинкою цих виборів – ми побачимо багато округів, де переможе маловідомий кандидат, зауважив Олександр Вишняк.

Не вбачає експерт великої загрози і в соціальних технологіях. Запитуючи у респондентів, хто надавав їм допомогу, а потім здійснюючи  кореляцію з рейтингом  цього кандидата у  цьому ж окрузі, соціологи виявили, що вона  не дуже висока. І в  сільських, і в міських  округах, де проводилось опитування, конкретну  допомогу бачили тільки 10–15% виборців.  «А якщо ніхто цієї допомоги не бачив, то цей фактор не може вплинути на переважну більшість виборців, – пояснив науковець.  – Це може вплинути на невелику кількість виборців, яким цю допомогу надавали.  І хоч цей фактор  дуже сильно корелює з рейтингом кандидата серед тих, хто таку допомогу отримував, проте  на іншу  – преважну – частину виборців  він ніяк не вплине, тому що вони навіть не бачили жодного  з цих кандидатів», – підсумував Олександр Вишняк.