Медіа
Перегляди: 2765
28 серпня 2004

"В штабі Януковича з підозрою ставляться до "екзит пол", бо є багато охочих лякати грузинським сценарієм - Ілько Кучерів "

Інтерв`ю з директором Фонду "Демократичні ініціативи" Ільком Кучерівим присвячено першому в історії України опитуванню громадян у день виборів Президента, яке здійснюватиметься п`ятьма українськими соціологічними компаніями.

Олександр Лащенко: Найбільше в історії України опитування громадян у день виборів Президента цієї осені збираються здійснити вітчизняні соціологічні компанії. За їхніми словами, вибірка дослідження буде такою, що дозволить максимально точно спрогнозувати ті дані, які надійдуть зрештою до Центральної виборчої комісії 31 жовтня. Як же саме буде відбуватися дослідження та якими можуть бути його наслідки, ми розпитаємо зараз Ілька Кучеріва, директора Фонду демократичні ініціативи, який був ініціатором такого проекту.
Добрий вечір, пане Ілько.


Ілько Кучерів: Добрий вечір.

Олександр Лащенко: Цьогорічне опитування на виходах з виборчих дільниць, так званий "екзит пол", буде наймасштабнішим, як Ви обіцяєте. Чому саме на ці вибори запланували таку акцію?

Ілько Кучерів: Ми провели вже чотири опитування "екзит пол" під час виборів, це два опитування під час виборів парламенту 1998-го і 2002-го року, і під час попередніх виборів Президента в першому і другому турі. І результати були досить близькими до тих, які пізніше показала Центральна виборча комісія.

Олександр Лащенко: Скільки була відмінність, якщо можна, у відсотках?

Ілько Кучерів: Від 2-х до 4-х відсотків.

Ольга Пирожко: Втім, Ви ще жодного разу, наскільки я знаю, не об’єднувалися, власне соціологічні компанії, в один консорціум, щоб провести таке дослідження.
У скількох населених пунктах, власне, Ви разом плануєте провести опитування на виходах з виборчих дільниць?

Ілько Кучерів: Ми розраховуємо на те, що це буде приблизно тисяча п’ятсот точок по всій Україні, які будуть розміщені більш-менш рівномірно, і опитування буде проводитися відповідно до пропорцій області, де теж будуть розміщені точки, так, щоб вибірка представляла не тільки Україну, але й кожну окрему область.

Ольга Пирожко: Яким чином між цими компаніями, які, власне є конкурентами в цій сфері, будуть розподілятися ці населені пункти і місця, де будуть проводитися дослідження?

Ілько Кучерів: Опитування будуть проводити чотири компанії, тому що наша організація, Фонд “Демократичні ініціативи”, виконує інші функції. Ми, фактично, працюємо над цим проектом уже рік, ми його задумали. Тепер ми виконуємо функції координатора, ми відповідаємо за зв’язки з пресою, інформаційний супровід. Контакти, скажімо, з кандидатами в Президенти – це буде наш обов’язок.
А чотири фірми, які постійно проводять опитування громадської думки і мають свої мережі, вони проведуть, фактично, кожна своє власне опитування, яке буде здійснюватися за наперед розробленою вибіркою. Тобто, тут є велика задача для професіоналів, які вміють робити ці вибірки, щоб вибірка на загал представляла всю Україну, і для кожної фірми, також, буде дана вибірка, яка представлятиме Україну.

Олександр Лащенко: Пане Ілько, Ви сказали – 1500 місць, де розподілите свою увагу. А до них входять тюрми, лікарні, військові частини, закриті об’єкти?

Ілько Кучерів: Для нас основна задача – провести опитування в нормальних умовах. Але ми починаємо думати про те, щоб провести опитування в війську, тобто опитати солдат, і провести опитування в тюрмах. Щодо лікарень – ми ще просто не думали, тому що не завжди там може бути велика кількість виборців, які можуть вплинути на результати виборів.

Ольга Пирожко: Зараз дуже багато говорять про те, як відбуватиметься голосування за кордоном. Чи будуть ваші представники проводити якісь подібні дослідження за межами України?

Ілько Кучерів: Ні, ми не будемо проводити дослідження за межами України, це неможливо. Але я знаю, що сьогодні була розмова в офісі ОБСЄ про те, що потрібні спостерігачі, які хоча б рахували, скільки виборців прийдуть проголосують в цих дільницях, що є за межами України.

Олександр Лащенко: Пане Ілько, все це планується на перший тур президентських виборів в Україні, запланованих на 31жовтня, так?

Ілько Кучерів: Так.

Олександр Лащенко: Якщо буде другий тур – ви плануєте те ж саме?

Ілько Кучерів: Так, буде те ж саме. Якщо будуть виникати якійсь проблеми, ми, можливо, змінимо вибірку чи замінимо якісь точки, де будуть проводитися опитування, можливо, поміняємо якихось інтерв’юерів...

Олександр Лащенко: Але масштабність – та ж сама?

Ілько Кучерів: Масштаби ті ж самі, так.

Ольга Пирожко: З досвіду проведення попередніх „екзит полів”, наскільки відвертими є ті виборці, які виходять з дільниці, і наскільки охоче вони йдуть на контакт з людьми, які їх опитують?

Ілько Кучерів: Ми не бачили під час попередніх загальноукраїнських виборів проблем з тим, щоб виборці не хотіли відповідати, , хоча деякі проблеми почали виникати останнім часом. Наприклад, під час славнозвісних виборів в Мукачевому були проблеми, що багато виборців не хотіли відповідати на питання.

Олександр Лащенко: Але ж були результати саме на виборах в Мукачевому?

Ілько Кучерів: Так.

Олександр Лащенко: Наскільки вони різнилися з офіційно розголошеними виборами, за якими переміг Ернест Нусер?

Ілько Кучерів: Там була просто фантастична різниця, тому що за нашими результатами, з двох кандидатів один отримав 62 відсотка, другий – 30, і переможцем був...

Олександр Лащенко: 62 – Балога, за вашими даними?

Ілько Кучерів: 62 – Балога і 30 – Нусер. І той, хто тримав 30 відсотків, Нусер, був призначений переможцем.

Олександр Лащенко: Пане Ілько, така величезна відмінність, про яку Ви сказали, щодо виборів в Мукачевому, вона бувала на інших виборах в Україні ще хоч раз?

Ілько Кучерів: Ні, я думаю, що вона ніколи такою не бувала не тільки в Україні, але і в світі. Є мережі тих, хто проводить опитування громадської думки, і ми до них звернулися з питанням, чи можлива така похибка. І активно відповів на це Морин Митовський, який зараз проводить опитування „екзит пол” в Сполучених Штатах на праймеріз, і підсумок був такий, що це просто неможливо. Там є якась статистична вірогідність, яка дорівнює нулю, що таке може статися.

Ольга Пирожко: Сьогодні Степан Гавриш, представник кандидата Януковича, в Центральній виборчій комісії сказав, що підсумки „екзит полів” не мають жодної юридичної ваги, і взагалі, в штабі Януковича назвали „екзит пол” маніпулюванням громадської думки.
Якими можуть бути наслідки тих опитувань, які відбудуться цього року, якщо вони не будь збігатися з результатами, які оприлюдненить Центральна виборча комісія?

Ілько Кучерів: Я згоден з Гавришем, що опитування громадської думки немає жодної юридичної ваги, це абсолютно правильно. Але є друга складова цієї проблеми, що в штабі Януковича дуже з великою підозрою ставляться до опитування „екзит пол”, тому що тут є багато охочих всіх лякати грузинським сценарієм (там з „екзит полу” і почалася революція). І кажуть, що „екзит пол” – це частина сценарію, щоб збурити виборців, і так далі. Я думаю, що тут якраз багато питань до нас. У нас є ще час для того, щоб пояснити різним кандидатам і їхнім командам, що „екзит пол” – це абсолютно нормальна процедура, яка відбувається в демократичних країнах. Ми хочемо переконати їх у тому, що все буде проведене за будь-яких обставин чесно, об’єктивно. І я сподіваюся, що пан Гавриш буде великим симпатиком проведення „екзит полу”, так само, як і Тигіпко, керівник виборчої кампанії Януковича.

Ольга Пирожко: Здійсненням цього проекту, яку Ви ставите перед собою мету?

Ілько Кучерів: „Екзит пол” має перед собою три мети: це контроль за чесністю голосування, потреби телешоу в ніч виборів (тобто, потреби телеканалів, радіопрограм, де цифри дозволяють мати більш аргументовану і серйозну дискусію щодо волевиявлення громадян) і фіксація історичного моменту голосування, тому що ніяким іншим способом не можна вирахувати, хто проголосував (чоловіки, жінки, інші соціальні групи). Для мене особисто пріоритетом є телешоу. Я вважаю, що вибори – це свято, свято демократії, і після цього відбувається шоу за нашими попередніми опитуваннями, аудиторія таких програм може бути до 25-30-ти відсотків населення України, і я особисто дуже зацікавлений, щоб це видовищно.

Олександр Лащенко: Пане Ілько, саме ці чинники, я так розумію, покривають те, що „екзит поли” не мають юридичної ваги. Ці речі надають значення такому опитуванню?

Ілько Кучерів: Так у всьому світі. Я був на виборах в Польші на останніх виборах до Парламенту. Там було проведено два „екзит пола”, опитувалося 35 тисяч людей, що співвімірно з нашим опитуванням, тому що в нас більше населення. В Польші за цей „екзит пол” платили самі телеканали, тому що за рахунок реклами вони потім повертали свої видатки. Так що я мрію про той час, коли наші телеканали будуть фінансувати „екзит пол”.

Ольга Пирожко: Коли будуть оприлюднені дані і яким чином? Все ж таки, це чотири соціологічні компанії будуть робити „екзит пол”. Як це буде все сумуватися, наскільки швидко підіб’ються підсумки?

Ілько Кучерів: О восьмій годині, коли закінчаться вибори, ми представимо проміжні результати. Ми вважаємо, що буде два тури виборів, і ми представимо перші результати одразу після закриття виборчих дільниць.

Ольга Пирожко: Тобто, ще 31 жовтня?

Ілько Кучерів: Плюс, як ви знаєте, згідно з законодавством, за 15 днів заборонена публікація різної інформації про рейтинги, а ми будемо проводити в ці дні опитування, і результати передвиборчих опитувань також представимо одразу після закриття виборчих дільниць. Коли ми представимо остаточні результати, я зараз не можу сказати. Це залежить від того, як піде. Попереднього разу між завершенням виборів і оголошенням остаточних результатів минуло 35 хвилин.

Ольга Пирожко: Скільки людей треба задіяти для того, щоб опитати тих п’ятдесят тисяч мешканців України під час „екзит полу”?

Ілько Кучерів: На сьогодні, при тій схемі, на якій уже в нас є потенційне фінансування, нам потрібно буде більше 3000 осіб. Але, можливо, кількість виконавців буде розширено.

Ольга Пирожко: Ці люди – добровольці чи люди, які отримують за це гроші?

Ілько Кучерів: Ті, хто будуть опитувати – це інтерв’юери, які є професіоналами і отримують за це гроші. Для них це - бізнес.

Олександр Лащенко: Пане Ілько, а які джерела вашого фінансування? Ви могли б прокоментувати твердження деяких опонентів соціологічних компаній в Україні, які стверджують, що насправді фінансують це опозиція, міжнародні організації?

Ілько Кучерів: Якраз питаннями фінансування займається наша організація. Ми отримуємо фінансування, в першу чергу, від посольств країн, які працюють в Україні. На сьогодні підписані контракти з Посольствами Швейцарії, Норвегії, Голландії, і на черзі підписання контрактів ще з п’ятьма посольствами. Тобто, ми розраховуємо, що буде приблизно вісім, може, десять посольств, які будуть це все фінансувати. Ми знаємо, що буде підписаний контракт з посольством Швеції невдовзі. Інші контракти не підписані, тому я не можу називати ці посольства.

Олександр Лащенко: Тобто, жодної політичної української сили серед тих, хто надає вам гроші, немає?

Ілько Кучерів: Та ні! Боже спаси! Ми і не хочемо брати гроші від політичних сил, тому що наше завдання в тому, щоб провести спокійний, професійний, я би сказав, респектабельний „екзит пол”. У нас абсолютно інші задачі, і ніхто в світі не думає про те, що „екзит пол” може допомагати чи шкодити політикам.

http://www.civicua.org/library/view.html?topic=60648