Медіа
Перегляди: 2554
25 лютого 2017

Марія Золкіна: Українці не готові будувати стіну з окупованими територіями

30% – це невиправні ідеалісти, які вірять, що держава має всіма правдами повертатися до довоєнної ситуації

В ефірі "Інформаційного дня" на "5 каналі" політичний аналітик фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" Марія Золкіна розповіла про ставлення українців до тимчасово окупованих територій та їхні очікування від влади щодо блокади ОРДЛО.

 "Важливо, що в українському суспільстві готовності будувати стіну з окупованими територіями – попри те, що нам може здаватися суто з інформаційного простору, що нібито в багатьох людей чи навіть більшості, може здаватися, є такі настрої – такої готовності будувати стіну немає", – наголошує Золкіна.

Вона також навела дані власних досліджень, що відображають реальне ставлення українців до тимчасово окупованих територій.

"У грудні ми досліджували, як має діяти держава, з точки зору українців, відносно цих територій – на що орієнтуватися, в який спосіб будувати власне свою політику стосовно окупованих районів. У нас 30% українців – це невиправні ідеалісти, які вірять, що держава має орієнтуватися винятково на те, щоб повертатися до довоєнної ситуації… А решта, 70%, які бачать якісь інші варіанти – тут єдності немає", – зазначила аналітик.

За її словами, "приблизно порівну діляться люди на тих, хто за дуже жорсткий варіант – блокаду, визнання територій окупованими і припинення або максимальну мінімізацію будь-яких зв’язків з цими територіями – їх в українському суспільстві 17%, але ненабагато менше – на 2-3% тих, хто готовий до протилежного варіанту – максимально м’яких умов, навіть до особливого статусу, який би вигляд він не мав, надання преференцій цим територіям задля того, щоб вони повернулися в політичне, власне адміністративне поле України".

Крім того, ще 14% українців вважають, що Україна не повинна робити нічого нового вигадувати і триматися нинішньої лінії – "погодитися із тим, що є лінія розмежування, є певні обмеження свободи пересування людей, є обмеження соціальними виплатами, тобто лишати ситуацію такою, якою вона є, до певного моменту. І ще є 25% невизначених".

Зі слів Золкіної, наразі в українському суспільстві консенсусу немає. Чим це загрожує – дивіться у відео: 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024