Опитування
Перегляди: 5868
16 березня 2017
Read this article in English

Україна – Росія: яким має бути формат майбутніх відносин?

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 16 по 20 грудня 2016 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування здійснене за підтримки проекту MATRA Посольства Королівства Нідерландів.

  • Майже половина населення України (49%)  вважає, що нормалізація відносин між Україною та Росією є можливою, але лише у віддаленій перспективі. Найбільше у віддалену перспективу нормалізації відносин між двома країнами вірять на Донбасі (63%) та в Центрі (52%), тоді як найменше в це вірять на Заході та Півдні (43% та 42% відповідно). Водночас тільки кожен десятий опитаний в Україні вірить у можливість нормалізації двосторонніх відносин між Україною та Росією вже найближчим часом (10%), тоді як майже чверть громадян України у таку перспективу не вірять взагалі (24%). На Заході переконаних у неможливості нормалізації двосторонніх відносин з Росією 38%, тоді як на Донбасі таких тільки 15%. Нарешті, 17% респондентів загалом по Україні взагалі не змогли визначитися зі своєю думкою щодо перспектив нормалізації відносин між Україною та Росією.
  • Більшість громадян України переконані в тому, що нормалізація відносин з Росією можлива передовсім за умови зміни влади (президента) в Росії (47%), за умови припинення військових дій та деокупації Донбасу (43%) та за умови повернення анексованого Криму під юрисдикцію України (31%). Порівняно незначна частка опитаних громадян України вірить у те, що нормалізація відносин між Україною та Росією може відбутись в разі приходу до влади в Україні проросійських політиків та політичних сил (8%), без будь-яких умов (8%) або за умови посилення тиску на Україну з боку західних країн у цьому напрямі (5%). Поряд з цим, 15% опитаних взагалі не змогли відповісти на питання щодо умов, за яких можлива нормалізації відносин з Росією.
  • Найбільш підтримуваним (35%) варіантом політики України щодо Росії на нинішньому етапі є такий, що передбачає максимальне обмеження контактів, згортання будь-якого співробітництва, збереження режиму санкцій та запровадження візового режиму. Підтримка цього варіанту політики є найвищою на Заході (54%), тоді як найменше його підтримують на Півдні та Сході України (24%). Трохи більше чверті українців (28%) підтримують варіант обмеженого співробітництва у критично важливих сферах та питаннях, збереження контактів та двостороннього діалогу, але при цьому визначення «червоних ліній», щодо яких неможливі компроміси. Тільки 15% опитаних готові виправдати пошук будь-яких компромісів з Росією з метою якнайшвидшого врегулювання конфлікту та повернення до дружніх партнерських відносин. При цьому найбільше орієнтованих на пошук компромісів з Росією на Півдні (30%) та Сході (29%), тоді як на Заході та в Центрі такий підхід знаходить підтримку лише у 5% та 7% опитаних відповідно. Значна частина опитуваних (21%) не змогла визначитись щодо того, як Україні найкраще взаємодіяти з Росією за теперішніх умов.

 Результати опитування