Медіа
Перегляди: 1825
27 квітня 2012

Об'єднання всіх опозиціонерів може зіграти на руку владі

Тиждень тому лідери "Батьківщини" Юлія Тимошенко і "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявили про об'єднання їхніх політичних сил і формування спільного списку на парламентських виборах. До складу об'єднаної опозиції увійшли загалом шість політсил: "Батьківщина", "Фронт Змін", Народний рух, "Народна самооборона", "За Україну!" та ПРП. І хоч підписанти запевнили, що двері до спільного списку відкриті всім, скоріш за все, на цьому об'єднавчий процес завершено.

Не об'єдналися з усіма "УДАР" Віталія Кличка і "Свобода" Олега Тягнибока, що обурило лідерку БЮТ. В останньому інтерв'ю з камери Тимошенко назвала найбільшою загрозою для опозиції самостійний похід на вибори ВО "Свобода" і партії "УДАР" та навіть заявила, що вони таким чином можуть стати "консервами" для влади. У Тягнибока та Кличка не розуміють галасу: кажуть, самостійно вони наберуть більше, тож сенсу у об'єднанні заради об'єднання не бачать.

Та як свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова по "свіжих" слідах, об'єднання опозиції в принципі є позитивним кроком, адже разом опозиціонери набирають десь на 3% більше голосів, ніж Партія регіонів. Але до процесу об'єднання треба підходити вибірково, застерігають соціологи.

"Якщо би партії "Батьківщина" і "Фронт Змін" брали участь у виборах єдиним списком під спільною назвою "Батьківщина", то за цей список проголосували б 19,6% опитаних або 26,8% тих, хто має намір взяти участь у виборах. За Партію регіонів проголосували б, відповідно, 16,6 і 23,3%", повідомляє прес-служба центру Разумкова.

Попри те, що на об'єднанні "Фронт змін" і "Батьківщина" загалом втратили близько 3% голосів, соціологи вважають цей крок правильним. Інакше ці дві сили воювали б на одному й тому самому полі. Чого не можна сказати про долучення до спільного списку "Свободи" і "УДАРу".

"Половина виборців УДАРу не сприймає ні Тимошенко, ні Яценюка. "Свободу" теж більшість опозиціонерів не дуже хочуть бачити у своїх рядах – бо тоді втратять більше, ніж здобудуть", - сказала ТСН.ua соціолог Ірина Бекешкіна, додаючи, що у соціології закон додавання не працює, і 1+1 не завжди дорівнює 2.

Кличко буде боротися самостійно

За даними того ж опитування Центру  Разумкова, "УДАР" Кличка на парламентських виборах готові підтримати понад 10% виборців. Через це політик вважає, що йому немає сенсу з кимось об'єднуватися до виборів і закликає партнерів по опозиції поважати його думку. "Наша мета – отримати понад 50% у майбутньому парламенті.

Соціологія говорить про те, що "УДАР", а значить, і всі демократичні сили не виграють від входження у єдиний список", - вважає Кличко. Тож, на його думку, доцільніше пройти у Раду всім окремо, а вже там об'єднатися. Він нагадав, що є багато прикладів того, як гучні політичні об'єднання розвалювалися у парламенті, тому опозиції потрібно виходити не на передвиборчий, а на більш довготривалий формат об'єднання.

"Ми – опозиційна партія і ми бачимо себе тільки у союзі з іншими демократичними партіями, з якими плануємо співпрацювати у новій Верховній Раді", - запевнив Кличко студентів Могилянки. На думку Ірини Бекешкіної, Кличко правий, тому що від нього об'єднаній опозиції додасться не 10, а 5%. Інші виборці не підуть на вибори, що буде на руку партії влади.

Єдине, з ким Кличко міг би об'єднатися без шкоди власному рейтингу, ймовірно, була "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. Та це був шанс, скоріше для Гриценка, який за опитуванням Центру Разумкова не дотягує навіть до 3%, вважає Бекешкіна. "Звичайно, найбільш раціонально Гриценку було б об'єднатися з Кличком. Але для цього не треба було звинувачувати його у тому, що у нього там десь присутній кримінал і таке інше. Гриценко висуває такі умови, що нібито у нього 10%, а у Кличка – 3%", - дивується Бекешкіна.

Фактор Ірини Фаріон

Заступник лідера "Свободи" Андрій Мохник розповів ТСН.ua, що їхня партія досить відрізняється від усіх інших учасників КОДу, в першу чергу, ідеологією. А позитив від об'єднання, на його думку, досягається лише в тому разі, якщо у партій схожа ідеологія. "Наш виборець – твердий - не завжди готовий голосувати за представників інших політсил.

Так само, як і частина "Фронту змін" і "Батьківщини" не готові голосувати за список, в якому будуть представники "Свободи" - Олег Тягнибок, Ірина Фаріон. Соціологія, зокрема опитування групи Рейтинг, показало: єдиний список, який складається з "Батьківщини", "Фронту змін" і "Свободи" набирає 29%. Якщо ті ж партії ідуть трьома колонами, або двома, коли "Свобода" іде окремо, ці ж самі сили у сумі набирають 35%", - розповів Мохник.

Жертвувати цими 6-ма відсотками, які можуть бути переможними, політик вважає недоцільним. У той же час, за його словами, сьогодні є запит саме на націоналістичну силу. Тож "оголювати" цей фланг, розчиняючись у "Батьківщині", Андрій Мохник вважає недоцільним. А претензії Юлії Тимошенко щодо невходження до спільного списку опозиції "Свободи" Мохник пояснює так: "Тимошенко не брала участь у засіданнях Комітету опори диктатурі в силу відомих причин. Заочно дуже складно це робити. Тому ми у своїй заяві повідомили їй: ми на КОДі говоримо про одне, а Тимошенко – про інше".

За даними останніх опитувань, зокрема центру Разумкова, "Свобода" самостійно долає 5%-вий бар'єр, тож, ймовірно, ризикне іти самостійно.

Все поділили, але чекають на Кличка

Щодо довговічності вже сформованого об'єднання шести політичних сил – експерти судити не беруться. Самі ж підписанти випромінюють впевненість. Приміром лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк каже, що протиріч між тими, хто входить до об'єднаної опозиції, фактично не лишилося. За його словами, "ніхто сьогодні на роз'єднання не піде".

"Округи ми не ділимо. Ми відбираємо найкращих, найсильніших кандидатів, які мають найбільшу підтримку людей. Вже створена узгоджувальна комісія, яка відібрала найсильніших кандидатів від всіх партій. У нас були деякі дискусії щодо тих округів, де два сильні кандидати. Але ми домовилися, що відбираємо того, у кого більший рейтинг", - пояснив Арсеній Яценюк.

За словами бютівця Андрія Павловського, із усіма кандидатами, які підуть по мажоритарці, опозиціонери не визначилися – бо ще чекають Кличка. "Кличко обіцяв список з 30 людей на мажоритарні округи, але ще не надав його", - зізнався Павловський. Ані першу 10-ку списку, ані квоти, згідно з якими відбувався розподіл місць у списках, лідери опозиції не оголошують. Утім за чутками, Арсенію Яценюку віддали 40% місць, "Батьківщині" і решті – 60%. Та остаточно ситуація має прояснитися на об'єднавчому з'їзді, який відбудеться 12 травня. Зазначимо, наступні за календарем вибори народних депутатів України мають відбутися 28 жовтня 2012 року.

Більша кількість українців упевнені, що майбутні парламентські вибори пройдуть з певними порушеннями. 10,6% респондентів, згідно з результатами опитування Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, погодилися на підкуп своїх голосів.

Наталія Мелещук