Медіа
Перегляди: 2072
4 листопада 2016

Нова декларація сприятиме угоді про асоціацію України з ЄС

Якщо буде обрана форма декларації, то Кремль не зможе вплинути на це, - вважає політолог Олексій Гарань

Політолог, професор і експерт із політичних питань Олексій Гарань розповідає на Громадському радіо, як декларація зможе вплинути на угоду про асоціацію України із Європейським союзом.

Євген Павлюковський: Цієї середи розпочались перемовини з  приводу створення декларації, яка сприятиме угоді про асоціацію України та Європейського союзу. Нова декларація покликана на те, щоб узгодити позицію Європейського союзу із Нідерландами.

Олексій Гарань: Всі країни Європейського союзу, у тому числі Нідерланди, ратифікували угоду. Але Нідерланди не встигли передати ратифікаційні грамоти. І тут виникла дійсно колізія, бо був проведений референдум, внаслідок чого виникло питання про перегляд Нідерландами цього процесу.

Євген Павлюковський: Як оцінюєте ідею створення такої додаткової угоди?

Олексій Гарань: Це не додаткова угода, це декларація. Якщо це буде у варіанті декларації, то це безболісне вирішення цієї проблеми. Відмінність у тому, що додаткова угода вимагає ратифікацію всіма країнами. Якщо декларація, то просто буде прийнята на рівні голів країн Європейського союзу, на їхньому саміті, і вона буде у пакеті із діючою угодою про асоціацію.

Наталя Соколенко: Чи відомо яка реакція у Нідерландах на спробу європейської спільноти і України, і уряду Нідерландів вийти із такої непростої ситуації?

Олексій Гарань: На жаль, я не читаю нідерландською і не слідкую за їхньою пресою. Але на загал я б сказав так. Уряд Нідерландів міг би проігнорувати  цей консультативний референдум. Проблема у тому, що країна вступає у період передвиборчої гонки, але поки що не вступила ще. Насправді нідерландці мало турбуються цією угодою, і на референдум прийшло всього 30% населення. Тому я думаю, що їхній уряд хоче сказати своїм громадянам: ми дослухались до вашого голосу, ви висловлювали певні застереження, ми прийняли декларацію разом зі всіма країнами ЄС і зафіксували ті пункти, які ви хотіли.

Євген Павлюковський: То це такий певний компроміс?
Олексій Гарань:
Це те саме, тільки до нього буде зроблено інший дипломатичний пакунок. Нідерландці насправді навіть толком і не знають що є у цій асоціації. Тому що основні аргументи її противників полягали у тому, що Україна стане членом Європейського союзу, який буде змушений надавати військову підтримку і так далі. Тобто, те, про що в угоді про асоціацію з ЄС не йдеться.  

Це такий символічний крок, який каже нідерландським скептикам або суспільству: ми врахували ваші побоювання, ми це зафіксували. Для нас найголовніше, щоб ця угода не була змінена. Ще раз наголошу, що якщо буде узгоджений саме такий шлях виходу із проблеми, яку самі нідерландці створили, то це буде найкраще для нас і не матиме якихось юридичних наслідків.

Євген Павлюковський: Що скажете про російське лобі в Нідерландах? Чи не можуть ці сили якось завадити цій новій декларації?

Олексій Гарань: Насамперед, референдум у Нідерландах виник в наслідок внутрішніх проблем. Тобто ми не маємо переоцінювати російський вплив. Але, безумовно, Кремль цим скористався, і був за кулісами цієї кампанії проти угоди про асоціацію з Україною. Якщо буде справді обрана форма декларації, то у Кремля не буде шансу вплинути на це, бо підписуватимуть цю декларацію на рівні голів країн.