Медіа
Перегляди: 1898
28 жовтня 2017

Майже половина українців вважають корупцію найбільш серйозною проблемою держави

Майже половина українців вважають корупцію найбільш серйозною проблемою держави. Такі результати отримали фахівці фонду «Демократичні ініціативи» та компанії «Юкрейніан соціолоджі сервіс» під час загальнонаціонального опитування. Де  найчастіше стикаються із проявами корупції та хабарництвом і чи вірять у їх викорінення, дивіться далі.

Дев’яносто відсотків опитуваних сказали, що поширеність корупції в Україні надзвичайно висока. Найбільше її, на думку респондентів, у судах. Так вважає половина опитуваних.

Руслан Кермач, аналітик фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва: Верховна Рада – 51%. Прокуратура, уряд, митниця і, скажемо так, замикає цей перелік корумпованах, на думку громадян, інституцій медичні установи.

Ці заклади також очолюють антирейтинг довіри, каже Руслан Кермач. За результатами опитування, сукупно близько вісімдесяти відсотків респондентів вважають корупцію найбільш та досить серйозною проблемою держави. А приблизно сьома частина – надуманою або ж несерйозною. А ось кілька думок полтавців з цього приводу.

Голос: На мою думку, корупція в нашій країні поширена. Починати потрібно, насамперед, із себе. А потім дивитися на інших.

Голос: У всіх сферах, тому що якщо ти хочеш досягти якоїсь мети швидко, у тебе є короткий шлях. – Дать взяточку і все нормально. – А які сфери найбільш корумпованими назвали б? – Суд! – Суд, гілка влади.

Голос: Я думаю, що не зовсім поширена корупція. Я нікому не давала взятки і мені ніхто не давав.

Голос: Полнейшая коррупция везде, отписки одни. Все контролирующее органы практически поражены этой болезнью.

Голос: Потому что и люди виноваты в этом. Сами дают, вот и коррупция.

Щодо того, де вони особисто стикалися із випадками хабарів, то більшість респондентів дослідження відповіла: медичні установи. Майже чверть опитаних у переліку згадала виші. Трохи менше назвали місцеві органи влади, школи та патрульну поліцію.

Руслан Кермач, аналітик фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва: Половина населення, 49% якщо бути точнішими, оцінили хабарі, як абсолютно неприпустиме явище. В той же час приблизно половина, але трошечки менше – 44% знаходять для цього явище часткове або цілковите виправдання.

Професор Києво-Могилянської академії Андрій ГІрник працював із громадянами у фокус-групах. Каже: давання/отримання хабара не сприймають як різко негативне явище. А в медичній сфері характеризують розмито. Особливо матеріальну вдячність після надання послуги

Андрій Гірник, професор кафедри психології та педагогіки НАУКМА: Якщо серйозні проблеми лікерам вирішено і кваліфіковано і людина вважає, що ці проблеми серйозні. Не має значення, наскільки вони насправді серйозні. Наскільки людина була занепокоєна і наскільки задоволена лікуванням, то людина вважає в нашій культурі нормальним певну вдячність висловити.

У те, чи можливо подолати корупцію, у тому числі й явище неправомірної вигоди, вірить третина. Трохи більше вважають це неможливим.  Нагадаємо, загальнонаціональне опитування провели цьогоріч восени. Відповіді дали дві тисячі респондентів серед дорослих з різних куточків України. Похибка вибірки не перевищує двох з половиною відсотків. 

Оригінал: Лтава