Кому довірити боротися з корупцією і формувати Антикорупційний суд – думка населення

Опитування
Перегляди: 9439
11 січня 2018

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респонденти віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в межах проекту МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.

  • У тому, що події в Україні розвиваються у неправильному напрямку, впевнені 74% населення. Одним із  трьох головних сигналів, що країна йде  у правильному напрямку,  для населення,  поряд зі «встановленням миру на Донбасі» та «загальним зростанням економіки», було б «притягнення до кримінальної відповідальності корупціонерів».
  • Абсолютна більшість населення (80%) вважає боротьбу з корупцією в Україні неуспішною, причому 46% – повністю провальною.    Успішність у боротьбі з корупцією вбачають  15%, причому лише 2,5%  оцінюють цю боротьбу як цілковито успішну.
  • 43% населення не бачать жодної інстанції, яка б активно боролася з корупцією в Україні. Решта населення активних борців з корупцією бачить у  засобах масової інформації,  журналістах (26%), Національному антикорупційному бюро (24%), антикорупційних громадських організаціях (21%), самому населенні (12%), країнах Заходу (11%). Серед державних інституцій, призначених боротися з корупцією, відносно кращими, на думку населення, видаються  лише  Спеціалізована антикорупційна прокуратура (10%) та Національна агенція запобігання корупції (9%). І зовсім не бачать як «борців з корупцією» такі державні інституції, як  Генеральна прокуратура (5%), СБУ (6%), поліція (3%), суди (2%),  Президент (3%), уряд, міністерства (2%), Верховна Рада (1%), влада на місцях (2%).
  • Громадяни готові довірити формування антикорупційного суду двом інстанціям – представникам антикорупційних громадських організацій (42%) та експертам із західних країн (41%). Значно менше готові доручити цю справу депутатам  Верховної Ради (10%), суддям від органів судового самоврядування (10%), представникам Президента (6%).
  • Білшість населення (54%) вважає, що слід законодавчо дозволити для боротьби з корупцією посадових осіб  використовувати метод провокації хабаря, не згодні з цим 26%.

    Завантажити з таблицями 

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024