Медіа
Перегляди: 3083
12 листопада 2012

Голосування за «Свободу» – авторитарно-революційний синдром ліберальної інтелігенції

 Так  назвав голосування значної частини виборців із вищою освітою за ВО  «Свобода» голова правління Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Політолог зазначив, що така активна  підтримка представників інтелігенції радикальної партії  явище не сьогоденне, і нагадав, як Бердяєв описував драму російської інтелігенції, яка виплекала російську революцію, а потім стала її жертвою.  «Інтелігенція про неї  мріяла, одухотворяла, готувала, а потім першою ж стала її жертвою, – каже Фесенко. – Пригадайте й моду на Сталіна в ліберальних європейських колах у 30-х роках, моду на Мао і на китайську культурну революцію в 60-х роках… Так що тут є певні вивихи в ліберальної  інтелігенції і це самокритичне визнання. У нас це теж простежується».

Водночас політолог наголосив,  що насправді у «Свободи» не буде  надто стійкої підтримки. Вона може  зменшитися,  може  зростати, але  все залежатиме від радикалізації суспільно-політичної ситуації.

 Вже сьогодні, політолог переконаний,  в опозиційному таборі складається дуже суперечлива соціально-психологічна і політико-психологічна ситуація. Радикально-революційно настроєні виборці делегували право на революцію радикальним опозиціонерам і тій же «Свободі», але самі на майдан виходити  не хочуть… «От такий парадокс, і тут опозиціонерам є про що подумати», – констатував експерт.