Україна на шляху до перемоги. Бриф №5

Міжнародні події

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний і його колега, Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі провели особисту зустріч на одній з військових баз у Південно-східній Польщі. Генерал Міллі прибув з інспекцією військових об’єктів ФРН і навчань, які проходять на їхній базі українські військовослужбовці, опановуючи американське озброєння. Екстраординарна особиста зустріч двох генералів стосувалася двох основних аспектів: (1) обговорення ходу планування контрнаступальної операції ЗСУ; (2) очікувань від чергового саміту ініціативи «Рамштайн» і того, як вони вписуються в процеси планування.

Восьма зустріч країн-учасниць ініціативи «Рамштайн», як очікувалося, мала стати знаковим кроком вперед у наданні Україні сучасних озброєнь для забезпечення її перемоги над силами вторгнення РФ на полі бою в двох ключових питаннях: (1) збільшення кількості наданих Україні сучасних БМП з важким протитанковим озброєнням, а також артилерійських систем і ППО, і (2) ухвалення колективного організаційного рішення щодо надання Україні сучасних основних бойових танків. Продемонструвавши значні результати щодо першого питання (подвоївши попередньо оголошену кількість БМП Bradley і Marder), восьма зустріч ініціативи «Рамштайн» помітно пригальмувала в другому питанні, головним чином через позицію офіційного Берліна щодо відправки/надання дозволу третім країнам на передачу Україні ОБТ Leopard 2 німецького виробництва. Однак під час обговорення постала чітко окреслена коаліція європейських країн, готових передати Україні німецьку важку бронетехніку, незважаючи на блокування з боку ФРН. Як і очікувалося, це відкриває шлюзи для подальших обговорень постачання Україні сучасних бойових літаків (наприклад, F-16) та далекобійних артилерійських систем для забезпечення максимальної ефективності решти наземних систем озброєнь, які вже використовуються ЗСУ на полі бою.

Росія і Білорусь розпочали наступний етап спільних військових навчань з основним акцентом на військово-повітряних силах, перевіряючи злагодженість російських і білоруських пілотів та операторів систем раннього виявлення і оповіщення. Ці навчання також спрямовані на перевірку спроможностей українських систем ППО на різних рівнях, що, очевидно, є елементом підготовки масштабної наступальної операції РФ.

Воєнна/безпекова ситуація

Міністр оборони РФ С. Шойгу оголосив про масштабні плани реформування збройних сил росії впродовж 2023–2026 рр., зокрема, через збільшення загальної чисельності особового складу до 1,5 млн осіб, відновлення колишніх Московського і Ленінградського військових округів, створення нових армійських корпусів та груп військ на західному і північному напрямках. З огляду на масштаби, ці плани мають мало шансів бути реалізованими теперішнім військово-політичним керівництвом РФ на тлі патової ситуації на полі бою та загострення внутрішньої боротьби за владу. Більш імовірним видається, що ці ініціативи є відчайдушною спробою приховати потребу в масовій мобілізації особового складу та озброєнь – проблем, без вирішення яких війська РФ навряд чи зможуть хоча б зберегти свої нинішні позиції.

Рекомендації

1. Особиста зустріч генералів В. Залужного й М. Міллі напередодні восьмої зустрічі ініціативи «Рамштайн» надсилає потужний сигнал іншим союзникам в НАТО щодо збільшення військової допомоги Україні й пошуку шляхів подолання політичних протиріч щодо надання Україні важкої бронетехніки та сучасних бойових літаків.

2. Хоч восьма зустріч ініціативи «Рамштайн» не змогла забезпечити початку постачання Україні сучасних основних бойових танків, вона все ж стала поворотним моментом у збільшенні кількості наданих Україні сучасних БМП з важким протитанковим озброєнням, а також артилерійських систем і ППО, відкриваючи можливості для обговорення постачання далекобійних артилерійських систем і сучасних бойових літаків – аспект, який, безумовно, потребує конкретних політичних і організаційних зусиль як з боку України, так і з боку західних союзників. Це,  своєю чергою, забезпечить максимальну практичну ефективність наступної зустрічі країн-членів ініціативи «Рамштайн».

3. Російсько-білоруські військові навчання ВПС є черговим індикатором, який вказує що Кремль серйозно готується до масштабного наступу, не лише перевіряючи потенціал української системи ППО на різних рівнях, але також тестуючи різні опції використання Білорусі в наступній фазі гібридної агресії проти України за авторства генерала Герасимова. Очевидно, що і Україна, і західні союзники мають бути максимально готовими до такого сценарію, забезпечивши ЗСУ усіма необхідними засобами для протидії російському наступу.

4. Масштабний план міністра оборони РФ С. Шойгу з реформування ЗС РФ впродовж 2023–2026 рр. є інструментом, яким РФ відчайдушно сподівається продовжити мобілізацію на набагато більшому рівні, мінімізуючи ризик загострення внутрішнього політичного і соціального незадоволення і виявляючи все більше проблем, які постали перед російською воєнною машиною через те, що вона змушена вести війну, до якої  фактично не була готова.

На фото: Міністр оборони України Олексій Резніков (праворуч), міністр оборони США Ллойд Остін (посередині) і начальник Генерального штабу США, генерал Марк Міллі (ліворуч) під час засідання Української оборонної контактної групи на авіабазі Рамштайн  20 січня 2023 року. (Фото:  Arif Akdogan/Anadolu Agency via Getty Images).

__________________

Цей аналітичний бриф підготовлений у межах проєкту “Russia-Ukraine Conflict: from Full-Scale War to Conflict Resolution and Post-War Reconstruction”, який втілюється спільно з Центром Разумкова за фінансової підтримки програми Посольства Нідерландів МАТРА. Висловлені в ньому думки належать винятково автору(ам) і не повинні розглядатися як такі, що відображають офіційну позицію Посольства.