Проблеми та потреби українських підприємств малого та середнього бізнесу в умовах війни

Малий та середній бізнес (МСБ) є однією з найважливіших складових української економіки. У 2021 році підприємства МСБ створювали близько 60% національного ВВП, забезпечували близько 7 млн робочих місць та 40% податкових надходжень. В умовах повномасштабного російського вторгнення підприємства МСБ продовжують лишатися вагомим чинником стійкості держави.

Підприємства МСБ є платниками податків, які Україна використовує на потреби безпеки та оборони. Це дуже важливо в умовах наявних обмежень на використання урядом міжнародної фінансової допомоги для військових потреб.

Окрім того, дослідження потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) показують, що надзвичайно актуальною для них є потреба в працевлаштуванні, що дозволяє мільйонам українців інтегруватися в громади за новим місцем проживання, заробляти кошти на самостійне забезпечення своїх потреб та відчувати бодай якусь впевненість у майбутньому. МСБ відіграють велику роль у створенні робочих місць, що додатково підносить роль МСБ як чинника національної стійкості.

Пропонуємо вашій увазі аналітичний звіт за підсумками дослідження, проведеного  Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, який містить аналіз ключових потреб та проблем українських підприємств МСБ в умовах війни, і пропонує висновки, в який спосіб можна сприяти стійкості самих підприємств МСБ.

Цей аналітичний звіт є результатом проєкту Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, що здійснюється за підтримки Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні. У виданні представлені винятково результати дослідження авторів. Вони не обов’язково відображають позицію Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні.