Чому перемога України вигідніша Заходу, ніж непевне перемир'я з Росією?

Dr. Olexiy Haran

Research Director of the Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation, Professor of Comparative Politics at the National University of Kyiv Mohyla Academy


Petro Burkovskiy

Executive Director

У перші дні повномасштабного російського вторгнення в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, деякі західні уряди розмірковували, що в разі успіху російського бліцкригу вони можуть змиритися з поразкою та окупацією України. Проте навіть після відсічі й семи місяців війни деякі ключові країни НАТО все ще не впевнені, чи повинні вони робити все можливе, щоб ізолювати Росію та допомогти Україні перемогти.

Хоча український успіх ніколи не був синонімом розвалу Росії, Захід загалом не хоче провокувати президента Володимира Путіна та наражатися на серйозний конфлікт. Тим часом, обмежена підтримка оборони України не гарантує, що війна не вийде за межі української території .

Хід бойових дій, російські ракетні удари по цивільній інфраструктурі показують, що будь-яку паузу у війні Росія спробує використати, щоб перегрупуватися, перервати подальшу допомогу Заходу та атакувати Україну знову.

Читати далі англійською.

Джерело: PONARS Eurasia Policy Memo No. 807 (PDF)